Tarta z serem i truskawkami
Migdałowa tarta z ricottą, kozim serem,
miodem i truskawkami
Ach i och - tyle w temacie jej smaku. Wyglądu chyba też :)
Krucha, delikatna tarta migdałowa wypełniona aksamitnymi serami z nutką miodu. Soczyste, słodziutkie truskawki wieńczą dzieło.
Tarta jest bardzo prosta w przygotowaniu, bo podpieka się tylko kruchy spód, następnie wypełnia go masą serową, a na koniec idą truskawki. Jeśli ktoś nie przepada za ricottą czy kozim serem (ale i tak szczerze zachęcam do wypróbowania tego miksu), można któryś z nich podmienić np. na mascarpone. Ponieważ truskawki już się kończą, sprawdzą się inne owoce, szczególnie maliny albo jagody, których jest teraz pod dostatkiem.
Składniki na kruche ciasto (mała tortownica o średnicy 18 cm):
- 150 g mąki pszennej
- 20 g tartych migdałów
- 80 g zimnego masła
- czubata łyżeczka gęstej śmietany
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru [tarta wychodzi nie za słodka; wg uznania można zwiększyć ilość cukru]
- szczypta soli
Wszystkie składniki umieścić w głębokiej misce i zagnieść, aż do utworzenie zwartej, gładkiej kuli. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schodzić w lodówce przez minimum 2 godziny.
Po tym czasie piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza (160 stopni przy termoobiegu). W trakcie nagrzewania piekarnika, tortownicę wysmarować masłem, po czym zetrzeć do niej ciasto (na tarce o grubych oczkach). Starte ciasto docisnąć do dna i boków foremki - tak by utworzyło spód charakterystyczny dla tart. Ciasto piec przez ok. 25-30 minut - aż do zarumienienia. Po upieczeniu pozostawić na kratce do całkowitego przestygnięcia.
Kiedy ciasto całkiem wystygnie przygotować wypełnienie tarty.
Składniki na wypełnienie tarty:
- 100 g koziego sera
- 100 g sera ricotta
- 3 łyżki miodu
- garść świeżych truskawek
Kozi ser, ricottę oraz miód umieścić w pojemniku/kielichu od blendera i zmiksować na gładką masę. Sprawdzić, czy wystarczająco słodka, a w razie potrzeby dodać jeszcze trochę miodu.
Truskawki umyć, lekko osuszyć papierem ręcznikowym, usunąć szypułki i przekroić na pół.
Masę serową wyłożyć we wgłębienie upieczonego spodu od tarty, a następnie ułożyć na niej truskawki. Udekorować listkami świeżej, aromatycznej bazylii. Podawać od razu.