Tarta z rabarbarem i bezą
Tarta z rabarbarem, pomarańczową nutą i słodką bezą to idealna tarta na letnie dni. Zakochałam się w niej:)! Kruchy spód jest wypełniony kwaskowatą rabarbarową masą połączoną z orzeźwiającym pomarańczowym sokiem a uwieńczeniem jest słodziutka beza. I jak jej nie lubić?
Tarta z rabarbarem i bezą – składniki:- 700 g rabarbaru
- 250 g drobnego cukru
- starta skórka i sok z 3 pomarańczy
- 3 jajka – żółtka i białka oddzielnie
- 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej
Spód:
- 200 g mąki pszennej
- 25 g mielonych migdałów (lub orzechów)
- 115 g masła
- 2 łyżeczki cukru
- 1 żółtko zmieszane z 1 łyżeczką wody
- dodatkowo: 1 żółtko
1. Do miski przesiać mąkę, dodać zmielone migdały (lub orzechy) i pokrojone w kostkę masło. Rozetrzeć wszystko szybko palcami (lub posiekać), aż powstaną drobne okruszki. Dodać cukier i jajko zmieszane z wodą. Zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć ciasto w folię i zostawić w lodówce na 30 minut.
2. Ciasto rozwałkować na lekko oprószonym mąką blacie lub pomiędzy dwoma kawałkami folii aż będzie miało średnicę około 25 cm. Ciastem wyłożyć formę do tarty (forma o średnicy 23 cm) spód i brzegi, dobrze docisnąć a następnie spód podziurkować widelcem. Całość przykryć folią aluminiową i wysypać kulkami do pieczenia lub suchym grochem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na 15 minut. Następnie wyjąć foremkę, usunąć folię i kulki lub groch (uwaga bardzo gorące!!!), posmarować wierzch roztrzepanym żółtkiem i ponownie wstawić do piekarnika na kolejne 15 minut aż ciasto będzie złote. Zostawić do ostudzenia.
3. Umyty i pokrojony rabarbar włożyć do rondelka z 6 łyżeczkami cukru (reszta zostaje do bezy) i startą skórką pomarańczową. Podgrzewać na bardzo małym ogniu pod przykryciem często mieszając aż zmięknie i puści sok ale żeby się nie rozgotował. Zdjąć rondel z ognia. Sok pomarańczowy zmieszać z mąką ziemniaczaną i dobrze mieszając dodać do rabarbaru. Wstawić ponownie rondelek na gaz i mieszając gotować 1-2 minuty. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Do wystudzonej masy dodać żółtka i dobrze wymieszać.
4. Białka ubić, następnie po trochu dodawać cukier, dobrze ubijając po każdej dodanej porcji.
5. Na upieczony spód wyłożyć masę rabarbarową a na wierzch ubite białka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na 25 minut aż beza zrobi się złoto-brązowa. Podawać na ciepło lub na zimno, opcjonalnie z lodami lub śmietaną.
Smacznego
Źródło: Best-ever pastry cookbook, C.Atkinson