Francuska tarta z morelami
Francuska tarta z doskonałymi polskimi morelami.
250 g mąki pszennej
145 g cukru pudru
mała szczypta soli
180 g masła prosto z lodówki
4 łyżki lodowatej wody
800 g-850 g moreli - bez pestek i pokrojonych na połówki
W blenderze zmiksowałam mąkę, sól i 3 łyżki cukru pudru. Dodałam pokrojone w kosteczkę masło, aż masa zaczęła przypominać mokry piasek. Następnie dodałam wodę - masa powinna być gładka. Ciasto zawinęłam w folie i włożyłam na 30 minut do zamrażalnika. Można je też zrobić wieczorem i trzymać przez noc w lodówce.
Morele ułożyłam w misce i posypałam pozostałym cukrem i odstawiłam.
Schłodzone ciasto rozwałkowałam i wyłożyłam na wysmarowanej masłem formie do tarty. takiej ok o średnicy 30 cm. ale nie przycięłam nadmiaru ciasta po bokach. Na cieście ułożyłam morele, okrągłą częścią do dołu - zostawiając trochę miejsca od ścianek. Morele można polać sokiem z cukrem, który został w misce, albo posmarować dżemem morelowym - lekko podgrzanym.
Zagięłam ciast, które zostało po bokach - zakrywając część moreli, ale większość zostawiając odkrytych. Wierzch ciasta posmarowałam wodą. Tak przygotowana tartę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piekłam przez około 45 minut - tak by ciasto się "zarumieniło".
Zamiast jednej dużej tarty można tez zrobić kilka mniejszych. Można też darować sobie wygibasy z bokami ciasta. Warto za to posypać wierzch, przed pieczeniem płatkami migdałów.