Rozpuszczone masło dodać do herbatników, wymieszać i utworzyć z masy spód do tarty przyciskając herbatniki z masłem do ścianek i spodu formy. Schłodzić przez co najmniej godzinę. Śmietanę kremówkę ubić, dodać mascarpone, skórkę z limonki, sok i cukier puder. Zmiksować dokładnie...
Przygotowanie tarty zaczynamy od zagniecenia składników. Kiedy otrzymamy jednolite ciasto rozwałkowujemy je i wykładamy nim formę do tart. Wsadzamy do lodówki na ok. 1h...
Co prawda za oknami wciąż zima i pewnie w tegoroczny Lany Poniedziałek urządzimy wojnę na śnieżki, ale kto by się tym przejmował gdy na stole czeka taka tarta. Lekko słodka, dzięki dojrzałym, suszonym pomidorom, jest naprawdę doskonałą propozycją na wielkanocne śniadanie.
Takie sobie ciasto wymyśliłam... No może nie do końca sobie, chociaż...? Moi domownicy zachwyceni, więc ja zadowolona. Jestem zadowolona tym bardziej, że ciacho powstało w mojej głowie. Jabłka i migdały na pszenno-owsianym spodzie. Zapraszam...
Ja Przygotowałam tartę na francuskim cieście z pieczarkami, serem camembert i orzechami włoskimi (...). Była absolutnie przepyszna :) Najlepsza na ciepło, ale na zimno też niczego sobie. Kto lubi camembert i orzechy, koniecznie powinien spróbować tej tarty.
Pyszna tarta z truskawkami i z creme patissiere... Pyychaa (...) Bardzo prosta i idealna na majówkę. Każdy amator będzie wstanie wykonać tą tartę. Waniliowy krem idealnie pasuje do truskawek i kruchego ciasta. Nie ma co więcej pisać, zaczynamy pieczenie :-)
Słodko - kwaśna, orzeźwiająca i bardzo doobraa tarta limonkowa. Idealna na upalne dni... Wykonanie bardzo proste. Kruchy spód i nadzienie proponuję zrobić dzień wcześniej, a w dniu podania lub prosto przed podaniem nałożyć ubitą śmietanę. Wszystkim smakuje, a szczególnie tym co nie lubią bardzo słodkich deserów. Bardzo polecam!! :-)
Orzeźwiająca i idealna na lato . Trudno mi było przekonać się do tej tarty. Do tej pory kwaśne smaki były mi nie po drodze. Na szczęście to już przeszłość.
Tarta, którą na próbę zrobiłam z połowy porcji, troszkę odjęłam, troszkę dodałam i podam już z naszymi zmianami. W przepisie ubija się pozostałą pianę z białek i tworzy wzór kratki na cieście, wcześniej posypując ją orzechami, ja ją pominęłam;)