Jeszcze trochę rabarbaru...

Jeszcze trochę rabarbaru...

Tak, wiem, jestem monotematyczna. Nie da się ukryć. Nic jednak nie poradzę na to, że rabarbar uwielbiam, i staram się nim nacieszyć na zapas. Truskawki, odkąd pojawiły się te pyszne, duńskie, naprawdę smakujące truskawkami, wyjadam bez dodatków prosto z miski w ilościach dowolnych. Rabarbaru saute nie jadam - chyba już z tego wyrosłam... Kwaśne łodygi maczane w cukrze jakoś mi w tym sezonie nie podchodzą, choć dwa lata temu wcinałam, aż mi się uszy trzęsły... Na szczęście w ciastach i deserach wszelakich nadal mnie zachwycają.
Tę tartę miałam ochotę przygotować, odkąd zobaczyłam ją w gazetce Pieczenie jest proste, nr 3/2007, czyli ładnych parę lat temu. Połączenie rabarbaru z marcepanem kusiło mnie ogromnie, pewnie dlatego, że było mi całkowicie obce. Kwaśne łodygi to moi zdecydowani faworyci, marcepan lubię. C. odwrotnie - szaleje za marcepanem, rabarbar jada z przyjemnością, ale bez euforii. Stwierdziłam więc, że będzie to połączenie idealne - każdy znajdzie coś dla siebie. Nie myliłam się! Tarta wyszła wspaniała - słodko-kwaśna, z delikatnym kremem i chrupkim spodem, który nie nasiąka podczas pieczenia. Mmm, pychota! Aż żałuję, że to już tylko wspomnienie...
Tarta rabarbarowa z marcepanem
Zdjęcie - Jeszcze trochę rabarbaru... - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki: (na formę do tarty o średnicy 28 cm)
spód:

  • 250 g mąki pszennej
  • 40 g cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 150 g zimnego masła
  • 2 łyżki wody


nadzienie:

  • 300 ml śmietany kremówki (38%)
  • 200 g marcepanu
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3 jajka
  • 300 g rabarbaru
  • 70 g płatków migdałowych


dodatkowo:

  • 1 łyżeczka cukru pudru


Mąkę przesiać do miski z cukrem pudrem, wymieszać z solą. Dodać masło, posiekać, a następnie dokładnie rozetrzeć palcami. Dolać wodę, szybko zagnieść ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę wysmarowaną masłem. Schłodzić przez 15 minut w lodówce.
Wyjąć ciasto z lodówki, gęsto nakłuć widelcem.
Podpiec w 180 st. C. przez 15-18 minut.
Marcepan pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, wlać kremówkę i podgrzewać, cały czas mieszając, aż marcepan się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać ekstrakt, wystudzić. Dodać jajka dokładnie wymieszać trzepaczką.
Rabarbar pokroić w poprzek na 3 części, i każdą część wzdłuż na pół.
Na podpieczonym spodzie ułożyć rabarbar. Zalać całość masą jajeczno-marcepanową, posypać wierzch płatkami migdałowymi.
Piec w 180 st. C. przez 30 minut, aż wierzch się zezłoci. Ostudzić.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Zdjęcie - Jeszcze trochę rabarbaru... - Przepisy kulinarne ze zdjęciami A jak tam pogoda? U nas w kratkę, czasem słońce, czasem deszcz. Na szczęście deszcz częściej wtedy, gdy jestem w pracy, więc w sumie nie mam na co narzekać...

Kategorie przepisów