Przedstawiam dziś przepis na bardzo przyjemne i łatwe danie kuchni tajskiej. Delikatna polędwiczka wieprzowa w sosie z mleczka kokosowego, masła orzechowego, chilli z fasolką szparagową i papryką. Idealne danie na te upalne dni!
Ostrygi sparzone w sosie własnym, sos azjatycki z jarmużem i chrupiąca panierka z cytryną i pietruszką. Bez wątpienia ostrygi à la Rockefeller w Tajlandiibędą będą częstym gościem na naszym stole.
Robi się je błyskawicznie , dosłownie w kilkanaście minut i tak samo błyskawicznie znika! Wielbiciele kuchni orientalnej z cała pewnością będą zachwyceni, a może i znajdą się jej nowi smakosze!
Jednym z moich ulubionych dań kuchni azjatyckiej jest Pad thai – zarówno w wersji z krewetkami, jak i kurczakiem.
Jest to zarazem jedno z najsłynniejszych dań kuchni tajskiej, które łączy w sobie smak słodki z kwaśnym i pikantnym.
Dziś podaję przepis na kurczaka w zielonym curry z mlekiem kokosowym a’la Tom Kha Kai. Jeśli ktoś nie lubi orientalnej nuty (jak mój Syn) to zje bez smaku, ale jak mleczko kokosowe i curry są na jego top liście (jak u mojej Córki) to zje podwójną porcję. Ja byłam zachwycona! Polecam!
Tom kha gai to jedna z moich ulubionych zup. Syta, rozgrzewająca i kojąca zmysły. Połączenie świeżego i kwaśnego smaku płynącego z trawy cytrynowej i liści kafiru z aksamitnym i słodkim mlekiem kokosowym oraz pikantną papryką chili jest wprost niesamowite.
Ryż od wieków stanowił podstawę żywienia, tak jak z resztą inne zboża. Dzięki zawartości skrobi dania z ryżem są sycące, a sam ryż stanowi podstawę wielu znanych dań we wszystkich chyba kuchniach Świata.
Podróżujecie? Może byliście w Tajlandii? Ta sałatka przypomni Wam egzotyczne smaki. Spróbujcie kompozycji sałat z granatem, wołowiną oraz orzeźwiającym sosem z limonki, kolendry i chili. Pyszności!
Zupa z czerwoną pastą curry, chilli i wyczuwalną kolendrą na bulionie i mleku kokosowym, podana z makaronem na pewno zachwyci wszystkich fanów egzotycznych smaków. Pyszna, pikantna i szybka w przygotowaniu, idealna na szybki obiad w tygodniu. Zapraszam!
Otrzyj imbir i ząbki czosnku na tartce, dodaj masło orzechowe, sos sojowy, sok z limonki, miód oraz pastę z tamaryndowca. Wymieszaj i część dodaj do makaronu, a część do tofu i odstaw na przynajmniej kwadrans...
Uwielbiam wszelakie dania, w których występuje mleko kokosowe i kolendra. A jeśli dodatkowo jest pikanteria – to jestem kupiony!
Raz na jakiś czas przyrządzam swoim przyjaciołom różne wersje curry. Czasem wegetariańskie z kaszą, innym razem z krewetkami, a dziś padło na Czerwone curry z warzywami, kurczakiem i chlebkiem Lawasz – po tajsku!
Mam dla Was przepis na pyszne ( ale to pyszne! ) Serowe pierożki / sakiewki, inspirowane pierożkami Momo, z nadzieniem o smaku papai, curry i soczystym mięsem z kurczaka. Dodatek aromatycznego sosu curry z mlekiem kokosowym sprawia, że jest to danie, któremu nikt się nie oprze.
Ostatnio udało mi się upolować mule w bardzo dobrej cenie i przyrządziłam je sobie w tajskim stylu, czyli z dużą ilością sosiku z czerwoną pastą curry i innymi aromatycznymi dodatkami. Wyszły obłędne! Polecam je wszystkim fanom dalekowschodnich smaków, tym bardziej że są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, zapraszam!
U nas jesień zawsze jest pod znakiem zup. W tym okresie wszyscy, niemal każdego dnia, domagają się ciepłej i rozgrzewającej strawy. I zupa nadaje się do tego idealnie. Dzisiaj padło na tajską. Prosta, pikantna, aromatyczna, rozgrzewająca...