Czerwone curry z kurczakiem i chlebkiem Lawasz! Po tajsku!
Uwielbiam wszelakie dania, w których występuje mleko kokosowe i kolendra. A jeśli dodatkowo jest pikanteria – to jestem kupiony!
Raz na jakiś czas przyrządzam swoim przyjaciołom różne wersje curry. Czasem wegetariańskie z kaszą, innym razem z krewetkami, a dziś padło na Czerwone curry z warzywami, kurczakiem i chlebkiem Lawasz – po tajsku!
Jak przyrządzić czerwone curry?
Przepis jest bajecznie prosty:
- Marchew i kolorowe papryki pokrój w słupki, a fragmenty piersi kurczaka dopraw solą i pieprzem. Posiekaj również dymkę.
- Podgrzej olej kokosowy i dodaj 1 łyżkę czerwonej pasty curry. Podsmaż na nim przez kilka chwil cebulkę dymkę.
- Dodaj marchew pokrojoną w słupki i lekko ją obsmaż, a następnie dorzuć papryki oraz fasolkę. Podsmażmy teraz całość, mieszając od czasu do czasu przez około 7-10 minut (na ostatnie 2-3 minut przykryj warzywa pokrywką, aby lekko zmiękły).
- Teraz jest czas na dodanie kawałków piersi kurczaka – podsmażamy ją również przez około 5-7 minut.
- Zmniejsz ogień i wlej puszkę kokosowego mleka na patelnię i dobrze wymieszaj. Ja lubię bardziej pikatniejszy smak, dlatego w tym miejscu dodaję jeszcze 2 łyżki czerwonej pasty curry (możesz dodać mniej, lub jeszcze więcej jeśli wolisz).
- Zetrzyj około 1 cm imbiru i dodaj naszego dania. Na małym ogniu duś potrawę przez około 15-17 minut (aby warzywa zrobiły się miękkie, lecz nie za miękkie! – musisz tego przypilnować).
- W tym czasie możesz zająć się przygotowaniem chlebka Lawasz (co zrobić? patrz niżej!)
- Prawie pod sam koniec dodaj sok z połowy limonki oraz garść posiekanej świeżej kolendry. Wymieszaj i za 3 minuty zakończ całe gotowanie.
CHLEBEK LAWASZ!
Robimy proste ciasto:
- Mąką, sól, oliwa i odrobina wody – wyrabiamy ciasto (proporcje takie, aby wyrobić ciasto, które nie klei się do rąk)
- Dajemy mu odpocząć kilka minut, a dalej dzielimy je na porcje i wałkujemy
- Na rozgrzanej patelni bez tłuszczu „wypiekamy” chlebek po około 1 min. z każdej strony (bąble to znak, żeby chlebek przełożyć na drugą stronę)
Curry nakładamy do miseczek i podajemy z gorącym chlebkiem Lawasz. Ja lubię jeszcze posypać je szczypiorem!
Potrzebujesz (3 porcje):
- olej kokosowy (do smażenia)
- puszka kokosowego mleka
- 3 marchewki
- 3 kolorowe papryki
- garść zielonej fasolki szparagowej
- odrobina imbiru
- 2-3 cebulki dymi
- czerwona pasta curry (3-4 łyżki)
- garść świeżej kolendry
- pierś z kurczaka (chyba, że z niej rezygnujesz)
- 1 limonka
- szczypior do posypania (zostanie z dymki)
Chlebek Lawasz:
- mąka
- oliwa
- sól