Czerwone curry z kurczakiem i chlebkiem Lawasz! Po tajsku!

Czerwone curry z kurczakiem i chlebkiem Lawasz! Po tajsku!

Zdjęcie - CZERWONE CURRY z kurczakiem i chlebkiem Lawasz! Po tajsku! | Kuchnia Adama - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - CZERWONE CURRY z kurczakiem i chlebkiem Lawasz! Po tajsku! | Kuchnia Adama - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Uwielbiam wszelakie dania, w których występuje mleko kokosowe i kolendra. A jeśli dodatkowo jest pikanteria – to jestem kupiony!

Raz na jakiś czas przyrządzam swoim przyjaciołom różne wersje curry. Czasem wegetariańskie z kaszą, innym razem z krewetkami, a dziś padło na Czerwone curry z warzywami, kurczakiem i chlebkiem Lawasz – po tajsku! 

Jak przyrządzić czerwone curry?

Przepis jest bajecznie prosty:

  1. Marchew i kolorowe papryki pokrój w słupki, a fragmenty piersi kurczaka dopraw solą i pieprzem. Posiekaj również dymkę.
  2. Podgrzej olej kokosowy i dodaj 1 łyżkę czerwonej pasty curry. Podsmaż na nim przez kilka chwil cebulkę dymkę.
  3. Dodaj marchew pokrojoną w słupki i lekko ją obsmaż, a następnie dorzuć papryki oraz fasolkę. Podsmażmy teraz całość, mieszając od czasu do czasu przez około 7-10 minut (na ostatnie 2-3 minut przykryj warzywa pokrywką, aby lekko zmiękły).
  4. Teraz jest czas na dodanie kawałków piersi kurczaka – podsmażamy ją również przez około 5-7 minut.
  5. Zmniejsz ogień i wlej puszkę kokosowego mleka na patelnię i dobrze wymieszaj. Ja lubię bardziej pikatniejszy smak, dlatego w tym miejscu dodaję jeszcze 2 łyżki czerwonej pasty curry (możesz dodać mniej, lub jeszcze więcej jeśli wolisz).
  6. Zetrzyj około 1 cm imbiru i dodaj naszego dania. Na małym ogniu duś potrawę przez około 15-17 minut (aby warzywa zrobiły się miękkie, lecz nie za miękkie! – musisz tego przypilnować).
  7. W tym czasie możesz zająć się przygotowaniem chlebka Lawasz (co zrobić? patrz niżej!)
  8. Prawie pod sam koniec dodaj sok z połowy limonki oraz garść posiekanej świeżej kolendry. Wymieszaj i za 3 minuty zakończ całe gotowanie.

CHLEBEK LAWASZ!

Robimy proste ciasto:

  • Mąką, sól, oliwa i odrobina wody – wyrabiamy ciasto (proporcje takie, aby wyrobić ciasto, które nie klei się do rąk)
  • Dajemy mu odpocząć kilka minut, a dalej dzielimy je na porcje i wałkujemy
  • Na rozgrzanej patelni bez tłuszczu „wypiekamy” chlebek po około 1 min. z każdej strony (bąble to znak, żeby chlebek przełożyć na drugą stronę)

Curry nakładamy do miseczek i podajemy z gorącym chlebkiem Lawasz. Ja lubię jeszcze posypać je szczypiorem!

Potrzebujesz (3 porcje):

  • olej kokosowy (do smażenia)
  • puszka kokosowego mleka
  • 3 marchewki
  • 3 kolorowe papryki
  • garść zielonej fasolki szparagowej
  • odrobina imbiru
  • 2-3 cebulki dymi
  • czerwona pasta curry (3-4 łyżki)
  • garść świeżej kolendry
  • pierś z kurczaka (chyba, że z niej rezygnujesz)
  • 1 limonka
  • szczypior do posypania (zostanie z dymki)

Chlebek Lawasz:

  • mąka
  • oliwa
  • sól

Kategorie przepisów