Mule po tajsku

Mule po tajsku

Mam ogromną słabość do muli, szczególnie takich z dużą ilością sosiku, w którym można maczać sobie chrupiące pieczywo. Ostatnio udało mi się upolować mule w bardzo dobrej cenie i przyrządziłam je sobie w tajskim stylu, czyli z dużą ilością sosiku z czerwoną pastą curry i innymi aromatycznymi dodatkami. Wyszły obłędne! Polecam je wszystkim fanom dalekowschodnich smaków, tym bardziej że są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Mule po tajsku / Thai mussels - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mule po tajsku

(4 porcje)

Składniki:

  • 2 łyżki oleju kokosowego (lub innego oleju roślinnego)
  • 1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 3 łyżki tajskiej czerwonej pasty curry
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1×400 ml puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1,4 kg małży, oczyszczonych
  • duża garść posiekanej świeżej kolendry
  • mała garść posiekanej tajskiej lub klasycznej bazylii

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku rozgrzej porządnie olej, włóż cebulę i czosnek i smaż do zeszklenia, przez koło 3 minuty.
  2. Dodaj pastę curry i smaż mieszając, aż poczujesz jej intensywny aromat, przez około 30 sekund. Wlej wino, gotuj aż 1/3 odparuje, po czym dodaj mleko kokosowe, sos rybny, sok z limonki lub cytryny, cukier i doprowadź całość do wrzenia.
  3. Wrzuć mule, przykryć garnek i gotuj aż małże się otworzą, przez około 5 minut. Następnie wmieszaj kolendrę i bazylię i dopraw do smaku sosem rybnym, sokiem z cytrusów lub cukrem jeżeli to konieczne.
  4. Podawaj danie z chrupiącym chlebkiem lub makaronem ryżowym.

Smacznego!

Zdjęcie - Mule po tajsku / Thai mussels - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Thai mussels

(4 servings)

Ingredients:

  • 2 tbsp coconut oil (or any vegetable oil)
  • 1 onion, thinly sliced
  • 2 garlic cloves, minced
  • 3 tbsp Thai red curry paste
  • 1/2 cup dry white wine
  • 1×400 ml can coconut milk
  • 2 tbsp fish sauce
  • 2 tbsp lime or lemon juice
  • 1 tsp brown sugar
  • 1,4 kg mussels, de-bearded and scrubbed
  • large handful cilantro leaves and stems, roughly chopped
  • handful of Thai or regular basil leaves, roughly chopped

Preparation:

  1. Heat oil in a large pot on medium-high heat until shimmering. Add onion and garlic and cook until soft and translucent, about 3 minutes.
  2. Add curry paste and cook, stirring, until fragrant, about 30 seconds. Add wine, cook until 1/3 evaporate and add coconut milk, fish sauce, lime or lemon juice, and sugar and bring to a simmer.
  3. Add mussels, cover pot, and let steam until mussels open, about 5 minutes. Once mussels open, add cilantro and basil. Season broth to taste with more fish sauce, lime juice, or sugar if needed.
  4. Serve mussels with crusty braid or rice noodles.

Enjoy!

Zdjęcie - Mule po tajsku / Thai mussels - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów