Mule po tajsku
Mam ogromną słabość do muli, szczególnie takich z dużą ilością sosiku, w którym można maczać sobie chrupiące pieczywo. Ostatnio udało mi się upolować mule w bardzo dobrej cenie i przyrządziłam je sobie w tajskim stylu, czyli z dużą ilością sosiku z czerwoną pastą curry i innymi aromatycznymi dodatkami. Wyszły obłędne! Polecam je wszystkim fanom dalekowschodnich smaków, tym bardziej że są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Mule po tajsku(4 porcje)
Składniki:
- 2 łyżki oleju kokosowego (lub innego oleju roślinnego)
- 1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 3 łyżki tajskiej czerwonej pasty curry
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1×400 ml puszka mleka kokosowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1,4 kg małży, oczyszczonych
- duża garść posiekanej świeżej kolendry
- mała garść posiekanej tajskiej lub klasycznej bazylii
Przygotowanie:
- W dużym garnku rozgrzej porządnie olej, włóż cebulę i czosnek i smaż do zeszklenia, przez koło 3 minuty.
- Dodaj pastę curry i smaż mieszając, aż poczujesz jej intensywny aromat, przez około 30 sekund. Wlej wino, gotuj aż 1/3 odparuje, po czym dodaj mleko kokosowe, sos rybny, sok z limonki lub cytryny, cukier i doprowadź całość do wrzenia.
- Wrzuć mule, przykryć garnek i gotuj aż małże się otworzą, przez około 5 minut. Następnie wmieszaj kolendrę i bazylię i dopraw do smaku sosem rybnym, sokiem z cytrusów lub cukrem jeżeli to konieczne.
- Podawaj danie z chrupiącym chlebkiem lub makaronem ryżowym.
Smacznego!
English version
Thai mussels(4 servings)
Ingredients:
- 2 tbsp coconut oil (or any vegetable oil)
- 1 onion, thinly sliced
- 2 garlic cloves, minced
- 3 tbsp Thai red curry paste
- 1/2 cup dry white wine
- 1×400 ml can coconut milk
- 2 tbsp fish sauce
- 2 tbsp lime or lemon juice
- 1 tsp brown sugar
- 1,4 kg mussels, de-bearded and scrubbed
- large handful cilantro leaves and stems, roughly chopped
- handful of Thai or regular basil leaves, roughly chopped
Preparation:
- Heat oil in a large pot on medium-high heat until shimmering. Add onion and garlic and cook until soft and translucent, about 3 minutes.
- Add curry paste and cook, stirring, until fragrant, about 30 seconds. Add wine, cook until 1/3 evaporate and add coconut milk, fish sauce, lime or lemon juice, and sugar and bring to a simmer.
- Add mussels, cover pot, and let steam until mussels open, about 5 minutes. Once mussels open, add cilantro and basil. Season broth to taste with more fish sauce, lime juice, or sugar if needed.
- Serve mussels with crusty braid or rice noodles.
Enjoy!