Tod Man Khao Pod – Racuszki kukurydziane z chili
Emocje świąteczne stopniowo opadają. Wydaje się, że topnieją wraz z zapasami pyszności, które tak pieczołowicie przygotowywaliśmy w swoich kuchniach. Wszystkie trafione prezenty zostały wypakowane i znalazły swoje miejsca, a my zaczynamy myśleć o szampańskiej zabawie, która czeka nas już lada moment.
Sylwester już za kilka dni, a zaraz po nim czas karnawału. Mini racuszki w tajskim stylu, z kukurydzy i chili świetnie sprawdzą się na przekąskowym, imprezowym stole. Są niewielkie, więc można podgryzać je wprost z półmiska. Rewelacyjnie smakują z lekko pikantnym sosem chili, a na dodatek są proste i szybkie w przygotowaniu. Składniki:- 250g kukurydzy z puszki (lub ugotowanych ziaren)
- 1 ostra papryczka chili
- 1/2 łyżeczki tajskiej bazylii świeżej lub suszonej
- 1 jajko
- 100g mąki ryżowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/ 2 łyżeczki soli
- 1/2l oleju do smażenia
- słodki sos chili domowy lub gotowy do podania
Przygotowanie krok po kroku:
- Kukurydzę dokładnie odsącz na sicie.
- Papryczkę i tajską bazylię posiekaj drobno i dodaj do miski razem z kukurydzą.
- Dodaj mąkę , proszek do pieczenia oraz sól. Dokładnie wymieszaj.
- Na koniec dodaj jajko i za pomocą łyżki wyrób ciasto na racuszki. Powinno dać się nakładać łyżką na rozgrzany olej. Jeśli jest zbyt gęste, należy dodać niewielką ilość mleka, a jeśli zbyt płynne – mąki.
- W garnku rozgrzej olej do 180°C i za pomocą jednej lub dwóch łyżek (racuszki mają wówczas bardziej regularny kształt) nakładaj niewielkie porcje do oleju. Smaż na złoty kolor.
- Podawaj z sosem chili.
Smacznego!