Pikantna zupa tajska z makaronem
Przedstawiam dzisiaj przepis na pikantną zupę tajską z makaronem, która jest ultra szybka w przygotowaniu, a mój połówek stwierdził, że jedna z lepszych jaką zrobiłam. A jest to bardzo duży komplement, bo jest on moim największym krytykiem :-P Zupa z czerwoną pastą curry, chilli i wyczuwalną kolendrą na bulionie i mleku kokosowym, podana z makaronem na pewno zachwyci wszystkich fanów egzotycznych smaków. Pyszna, pikantna i szybka w przygotowaniu, idealna na szybki obiad w tygodniu. Zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Pikantna zupa tajska z makaronem(4 porcje)
Składniki:
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki świeżego imbiru, posiekanego
- 1 łyżka pasty z trawy cytrynowej (opcjonalnie)
- 3 łyżki czerwonej pasty curry
- 1 garść posiekanej kolendry
- 2 czerwone papryczki chilli, z grubsza posiekanej
- 2 łyżki oleju kokosowego (lub innego roślinnego)
- 1 limonki, starta skórka i sok
- 1 czerwona papryka, z grubsza posiekana
- 1 cebula, z grubsza posiekana
- 4 szklanki bulionu drobiowego
- 400 ml mleka kokosowego
- 200 g makaronu jajecznego lub ryżowego
- 1-2 łyżki sosu rybnego, brązowy cukier do smaku
- posiekana dymka, kolendra i chilli do podania
Przygotowanie:
- Wrzuć wszystkie składniki od czosnku do cebuli włącznie (oprócz soku z limonki) do pojemnika blendera i zmiksuj na gładką pastę.
- Rozgrzej średni rondel na średnim ogniu, włóż pastę i smaż przez kilka minut, aż poczujesz jej intensywny zapach.
- Wlej bulion i mleko kokosowe i doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez około 10 minut.
- W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź i rozłóż na talerze.
- Dopraw zupę do smaku sokiem z limonki, cukrem i sosem rybnym, wlej do talerzy i podawaj posypaną świeżą kolendrą, chili i dymką.
Smacznego!
English version
Spicy Thai noodle soup(4 servings)
Ingredients:
- 3 cloves garlic, chopped
- 2 tbsp fresh ginger, chopped
- 1 tbsp lemongrass paste
- 3 tbsp red curry paste
- 1 handful of chopped coriander
- 2 red chilies, roughly chopped
- 2 tbsp coconut oil
- 1 lime, zest and juice
- 1 red bell pepper, roughly chopped
- 1 onion, roughly chopped
- 4 cups chicken stock
- 400 ml coconut milk
- 200 g egg or rice noodles
- 1-2 tbsp fish sauce, brown sugar to taste
- sliced spring onion for serving, coriander and sliced chilli for serving
Preparation:
- Combine everything in the ingredients list (excluding lime juice) from the garlic down to the onion in a blender. Blitz until a thick paste has formed,
- Heat a medium saucepan over a medium-high heat and cook the paste for a couple of minutes, until fragrant.
- Add the stock and coconut milk and bring to a boil, Reduce heat to a simmer and simmer for about 10 minutes to allow the flavors to infuse.
- While the soup is simmering, cook your noodles according to the package directions. Divide the cooked noodles between four bowls.
- Season the soup to taste with lime juice, sugar and fish sauce. Divide between the bowls and top each one with fresh coriander, fresh chili, and spring onion.
Enjoy!
Przepis znalazłam tutaj.