Przedstawiam super pomysł na bakłażana. Pyszna, tajska sałatka o bardzo świeżym smaku. Dawno temu jadłam taką w tajskiej restauracji i znalazłam przepis na podobną, ale długo nie mogłam się zebrać, żeby spróbować aż do dziś. Dosyć długo zachowuje swój wygląd, dlatego jak najbardziej nadaję się na przyjęcie.
Kotleciki rybne to popularna w Tajlandii potrawa. Powinna smakować nawet tym, którzy nie przepadają za rybą, za to lubią azjatyckie smaki. Charakterystycznego smaku nadają im suszone liście limonki kaffir, a czerwone curry ostrości.
Pad thai to jedno z narodowych dań Tajlandii, często sprzedawanych na ulicznych straganach. Bazą tej potrawy jest zawsze makaron ryżowy w kształcie wstążek, orzeszki ziemne oraz kiełki fasoli. Do pad thai najczęściej daje się krewetki, ale równie dobra jest wersja z drobno pokrojonym i przesmażonym kurczakiem, zaś w wersji wegetariańskiej używa się pokrojonego w kostkę twardego tofu.
Obecnie w mojej codziennej diecie musi być bardzo dużo surowych warzyw, które mają niski indeks glikemiczny. Myślę, że z czasem pojawi się więcej przepisów na takie typu dania, bo sytuacja, w której się znalazłam to wymusza.
Nauczyłam się robić bardzo popularny i smaczny tajski, słodki sos chili. Wychodzi tak dobry, że już na pewno nie będę go kupować w sklepie. Robiąc sos z tego przepisu mogę sama decyduję o tym jak ostry będzie. Oczywiście moja wersja jest dość pikantna, ale taka właśnie powinna być :).
Gotowałam go już kilkakrotnie, i jestem w tej zupie absolutnie zakochana! Uwaga! Całe mieszkanie p a c h n i e ! I pachnie jeszcze kilka dni, jak rosołek już dawno zjedzony... :)Polecam z całego serca!
Pomysł na sałatkę zrodził się razem z potrzebą utylizacji pięknego m a n g o , które po ostatnim mango-serniku pozostało sobie w lodówce, wesoło turlając się z kąta w kąt w raz z dokładaniem, tudzież wyciąganiem produktów z lodówki. Jest więc inspirowana azjatyckimi smakami i techniką sałatka, z sosem tak pysznym że na pewno nie raz go jeszcze powtórzę!
Wszyscy jedzą omlety. W wielu krajach istnieją różnorodne wersje smakowe tego dania. W tajskiej restauracji jako przystawkę bardzo często zamawiałam omlet z mielonym mięsem.
Soczyste mięso kurczaka, ostra papryka, chili, obłędny sos i moje ulubione orzechy-nerkowce. Całość tworzy przepyszne danie, którego nie powstydziłaby się najlepsza tajska restauracja.
W tym przepisie za wszystkie przyprawy wystarcza pasta curry, w której oprócz ostrych papryczek jest czosnek, cebulka, kolendra, imbir, kmin i trawa cytrynowa. Bardzo polecam rybkę w takim wydaniu, szczególnie dla fanów smaków orientalnych :-)
Thot man pla to tajskie kotleciki rybne.
Można przygotowywać je nie tylko z ryby, ale równie z mięsa kraba, krewetek albo mieszanki wszystkich tych składników.
Są niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu, dlatego też są świetnym pomysłem na błyskawiczny obiad.
Dzisiaj mam dla Was pyszny przepis na kurczaka po tajsku, smakował tak dobrze, że wyjadałam go prosto z patelni. Z warzyw wybrałam brokuły i pieczarki, niestety nie udało się kupić świeżych kiełków fasolki mung, czy kiełków sojowych, ale myślę, że każde kiełki doskonale komponują się smakowo z resztą składników.