Pad Thai z kurczakiem
Jednym z moich ulubionych dań kuchni azjatyckiej jest Pad thai – zarówno w wersji z krewetkami, jak i kurczakiem.
Jest to zarazem jedno z najsłynniejszych dań kuchni tajskiej, które łączy w sobie smak słodki z kwaśnym i pikantnym.
Najlepiej oczywiście smakuje na tajskich ulicach – mam nadzieję, że jeszcze w tym roku uda mi się o tym przekonać.
A zanim jednak wybiorę się do Tajlandii zapraszam do własnej kuchni!
Szykujcie się, bo czeka Was prawdziwa tajska uczta!
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( 2 porcje )
* makaron ryżowy – dla 2 osób
* filet z kurczaka – ok. 250 g
* sos sojowy -2 łyżki
* olej z orzechów ziemnych – 2 łyżki
* sos rybny – 2 łyżki
* kiełki fasoli mung – 1 garść
* pasta tamaryndowa – 2 łyżeczki
* brązowy cukier – 2 łyżeczki
* jajko – 1 szt
* łodygi zielonej cebulki – 2 szt
* świeża kolendra
* orzeszki ziemne
* limonka
Uwaga!
By przygotować prawdziwego , pysznego Pad Thaia absolutnie nie wolno pomijać żadnego z wymienionych składników ( pasta z tamaryndowca jest bardzo ważna! ).
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mięso kroimy w paseczki, marynujemy co najmniej godzinę w sosie sojowym, oleju i sosie rybnym.
Rozgrzewamy woka, smażymy kurczaka razem z marynatą przez kilka minut, dodajemy kiełki fasoli mung, pastę tamaryndową, cukier, pokrojone łodygi cebulki, i przesmażamy kilka minut.
W tym czasie przygotowujemy makaron ryżowy wg. przepisu na opakowaniu, odcedzamy.
Do smażących się w woku składników wbijamy jajko, chwilę zostawiamy, by mogło się ściąć, a następnie energicznie mieszamy wszystkie składniki, dorzucając przygotowany makaron.
Podajemy gorące z posiekaną kolendrą, podprażonymi orzeszkami ziemnymi i ćwiartką limonki.
Zajadamy!
Smacznego!