Pad Thai z kurczakiem

Pad Thai z kurczakiem
Zdjęcie - PAD THAI Z KURCZAKIEM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jednym z moich ulubionych dań kuchni azjatyckiej jest Pad thai – zarówno w wersji z krewetkami, jak i kurczakiem.

Jest to zarazem jedno z najsłynniejszych dań kuchni tajskiej, które łączy w sobie smak słodki z kwaśnym i pikantnym.

Najlepiej oczywiście smakuje na tajskich ulicach – mam nadzieję, że jeszcze w tym roku uda mi się o tym przekonać.

A zanim jednak wybiorę się do Tajlandii zapraszam do własnej kuchni!

Szykujcie się, bo czeka Was prawdziwa tajska uczta!

Koniecznie spróbujcie!

 Zdjęcie - PAD THAI Z KURCZAKIEM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

( 2 porcje )

* makaron ryżowy – dla 2 osób
* filet z kurczaka – ok. 250 g
* sos sojowy -2 łyżki
* olej z orzechów ziemnych – 2 łyżki
* sos rybny – 2 łyżki
* kiełki fasoli mung – 1 garść
* pasta tamaryndowa – 2 łyżeczki
* brązowy cukier – 2 łyżeczki
* jajko – 1 szt
* łodygi zielonej cebulki – 2 szt
* świeża kolendra
* orzeszki ziemne
* limonka

Uwaga!

By przygotować prawdziwego , pysznego Pad Thaia absolutnie nie wolno pomijać żadnego z wymienionych składników ( pasta z tamaryndowca jest bardzo ważna! ).

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mięso kroimy w paseczki, marynujemy co najmniej godzinę w sosie sojowym, oleju i sosie rybnym.

Rozgrzewamy woka, smażymy kurczaka razem z marynatą przez kilka minut, dodajemy kiełki fasoli mung, pastę tamaryndową, cukier, pokrojone łodygi cebulki, i przesmażamy kilka minut.

W tym czasie przygotowujemy makaron ryżowy wg. przepisu na opakowaniu, odcedzamy.

Do smażących się w woku składników wbijamy jajko, chwilę zostawiamy, by mogło się ściąć, a następnie energicznie mieszamy wszystkie składniki, dorzucając przygotowany makaron.

Podajemy gorące z posiekaną kolendrą, podprażonymi orzeszkami ziemnymi i ćwiartką limonki.

Zajadamy!

Smacznego!

Zdjęcie - PAD THAI Z KURCZAKIEM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów