Czerwone curry z krewetkami po tajsku

Czerwone curry z krewetkami po tajsku

Zdjęcie - CZERWONE CURRY Z KREWETKAMI PO TAJSKU - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak wiecie uwielbiam krewetki, a kuchnię tajską jeszcze bardziej ;)

Dziś mam dla Was przepis na pyszne i niesamowicie sycące czerwone curry z krewetkami, które jest świetnym pomysłem na obiad albo kolację na ciepło.

Na ostro – tak jak lubię ( ale bez przesady, bo jak pewnie wiecie czerwona pasta curry wcale nie jest tą najostrzejszą, a dzięki dodatkowi mleka kokosowego danie jest delikatne, ale wyraziste w smaku! )

Nasyci, rozgrzeje i sprawi, ze choć na chwilę przeniesiecie się w kierunku mojej ukochanej Tajlandii.

Robi się je błyskawicznie , dosłownie w kilkanaście minut i tak samo błyskawicznie znika! Wielbiciele kuchni orientalnej z cała pewnością będą zachwyceni, a może i znajdą się jej nowi smakosze!

Polecam!

 Zdjęcie - CZERWONE CURRY Z KREWETKAMI PO TAJSKU - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

* krewetki tygrysie – 250 g
* cebula – 1 szt
* korzeń imbiru – 2 cm
* czosnek – 2 ząbki
* nasiona kuminu – 1 łyżeczka
* czerwona pasta curry – 2 łyżki
* mleko kokosowe – 400 m
* sos rybny – 1 łyżka
* liść limonki kaffir ( ew. skórka z limonki ) – 2 szt
* świeże zioła – kolendra

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy posiekaną cebulę – szklimy.

Wrzucamy przeciśnięty czosnek, kumin, a po chwili pastę curry – przesmażamy.

Wlewamy mleko kokosowe oraz sos rybny, wrzucamy liście kaffiru, zmniejszamy ogień i na wolnym ogniu gotujemy kilka minut.

Dodajemy oczyszczone krewetki i dusimy ok. 5 minut.

Podajemy gorące posypane świeżą kolendrą.

Ps. Świetnym dodatkiem jest kleks śmietany z odrobiną limonki – przełamie ostry smak curry!

Smacznego!

Kategorie przepisów