Ta zupa jest absolutnie rewelacyjna! Gęsta, aromatyczna, kremowa, wyjątkowo smaczna. Całej mojej rodzinie ta zupa tak bardzo zasmakowała, że jeszcze jest nie zjedzona do końca, a dzieci już pytają, kiedy ją znów ugotuję.
. Jak się zrobi troszkę chłodniej, to szuka się czegoś co rozgrzeje, a wtedy taka zupa jest idealna. W mojej znajdziecie dynię, ziemniaki, czerwoną soczewicę, passatę pomidorową i przyprawy.
Kiedy macie już dobre pieczywo, przydałby się jeszcze jakiś niebanalny dodatek, który sprawi że wasze kanapki będą nie tylko pyszne, wyjątkowe, ale i zdrowe. Dla mnie takim dodatkiem są wegetariańskie pasty, hummusy i inne smarowidła. Proponuję Wam pastę z czerwonej soczewicy, która nie tylko jest pyszna i w 100% wege, jest też zdrową alternatywą dla wędlin i innych mięsnych dodatków do pieczywa
Aksamitna czerwona papryka i pomarańczowa soczewica. Z nich doskonały duet w postaci zupy. Do tego odrobina przypraw, parę dodatków i gotowe. Przyjemna w smaku, w kolorze zachodzącego słońca
"Jesteś tym co jesz" słyszę w prasie, radiu, telewizji. Dlatego to przygotowałam pasztet z pestek dyni i czerwonej soczewicy. Do tego suszone pomidory i odrobina chrzanu. Wysłuchałam wykładu w sieci na temat pestek dyni i soczewicy.
Wyrobić z kefiru i mąki ciasto, lekko posolić. Może zaistnieć potrzeba dodania mąki lub kefiru, gdyż w zależności od ich rodzaju, konsystencja ciasta może być różna - musi odchodzić od ręki. Gotowe ciasto rozwałkować i wykrajać szklanką okrągłe placuszki. Układać na środku farsz, skleić brzegi dociskając widelcem...
Ta sałatka jest przepyszna, bardzo syta, a jednocześnie lekka. Lubię takie połączenie smaków - soczewica, ziemniaki i ogórki kiszone. Moje kubki smakowe wtedy szaleją.
Dziś była mała odmiana bo w garnku oprócz tradycyjnie już soczewicy i pomidorów wylądowała dynia. Do tego zestaw aromatycznych przypraw i obiad gotowy. Chyba nikt nie lubi stać godzinami przy garnkach, dlatego taki szybki przepis jest idealny, szczególnie w środku tygodnia.
Potrzeba matką wynalazków, i tak właśnie było z tym daniem.
Lodówka pusta, bo została tylko marchew, cebula, czosnek a w szafce torebka zielonej soczewicy.
W każdym razie wyszło bardzo smacznie.
Tym razem zapraszam na leczo w innej odsłonie niż poprzednio, bo bez mięsa, za to z ciecierzycą. Pierwszy raz robiłam taką wegetariańską wersję, ale naprawdę smakuje świetnie. Dodatek wędzonej mielonej papryki robi robotę, nie wspominając o tych wszystkich sezonowych, aromatycznych warzywach.