To idealna potrawa u schyłku zimy. Ni to gulasz, ni to zupa. Dahl jest aromatyczną, zawiesistą i lekko rozgotowaną soczewicą. Intensywny w smaku i rozgrzewający dzięki przyprawom. Expresowy w przygotowaniu. Czy można chcieć więcej?
Uwielbiam dania kuchni arabskiej za ich różnorodność, bogactwo stosowanych przypraw, niepowtarzalność przepisów i niezliczone warianty potraw. Za smak i nieziemski aromat. I taka jest też szorba adas, libijska, gęsta, sycąca i aromatyczna zupa z czerwonej soczewicy. A do tego zdrowa, wegetariańska i bezglutenowa!
Zdrowa, gęsta i pożywna zupa z kalafiora i czerwonej soczewicy. Zupa uniwersalna i bardzo prosta w przygotowaniu. Smaczna na co dzień i na świąteczny poczęstunek dla gości. Szczególnie przypadnie do gustu wegetarianom, ponieważ soczewica zawiera dużo białka, do tego jest bogata w kwas foliowy, wapń i żelazo.
Staropolski, pożywny bigos z marchewką, suszonymi grzybami i soczewicą. Taki bogaty bigos, warto przygotować w dużym garnku, na dwa i więcej dni. Potrawa z każdym następnym dniem, smakuje lepiej.
Przygotowaliśmy dwie wersje placka, jedną z czerwona cebulą, rozmarynem i czarnuszką, drugą z oliwkami, suszonymi pomidorami, rozmarynem i czosnkiem z dodatkiem zmielonej czarnuszki.
Kolorowe bo z dodatkiem żółtej jak słońce kurkumy. Często dodaje ją do różnych dań ze względu na jej cudowne, prozdrowotne właściwości. Do tego smaczne, bo dzięki przyprawom zyskują wyrazisty smak. Sama radość. A do tego pożywne. Cóż więcej chcieć?
Mam dla Was przepis na danie wegetariańskie – mimo, że bez mięsa to niesamowicie sycące i rozgrzewające. Połączenie makaronu z soczewicą i sosem pomidorowym na czerwonym winie tworzy fantastyczną całość rodzaju gulaszu albo gęstej zupy, której nawet fani mięsa się nie oprą.
Uwielbiam bakłażany pod każdą postacią, więc wykorzystując ich kształt ciężko było mi ich nie nadziać. Zastosowałam do tego soczewicę duszoną z pomidorami.