Pasta kanapkowa z czerwonej soczewicy
Kanapka to najpopularniejsza opcja na drugie śniadanie. Jest szybka i łatwa do przygotowania, a jednocześnie wygodna do zjedzenia poza domem. Nie tylko uchroni przed małym głodem między posiłkami, ale odpowiednio skomponowana przyniesie sporo korzyści zdrowotnych. Podstawą jest oczywiście dobre pieczywo, więc zanim sięgniecie po chleb w sklepie czy piekarni zerknijcie na etykietę. Powinno się na niej znaleźć określenie "pieczywo pełnoziarniste", czyli z wartościowej mąki, bo w przypadku ciemnego pieczywa producenci często dodają karmel, barwiąc nim zwykłą białą mąkę i takie pseudo "zdrowe pieczywo" omijajcie szerokim łukiem. Jeśli macie ochotę, możecie upiec chleb w domu, wtedy sami zdecydujecie co się w nim znajdzie, a tu znajdziecie kilka moich propozycji na domowe chleby. Nie trzymajcie się jednego gatunku pieczywa, bo każda dobra dieta wymaga różnorodności. Zatem kosztujcie różnych rodzajów pieczywa z różnymi dodatkami, z różnych rodzajów mąki
Kiedy macie już dobre pieczywo, przydałby się jeszcze jakiś niebanalny dodatek, który sprawi że wasze kanapki będą nie tylko pyszne, wyjątkowe, ale i zdrowe. Dla mnie takim dodatkiem są wegetariańskie pasty, hummusy i inne smarowidła. Proponuję Wam pastę z czerwonej soczewicy, która nie tylko jest pyszna i w 100% wege, jest też zdrową alternatywą dla wędlin i innych mięsnych dodatków do pieczywa (choć nie mam nic przeciwko dobrej jakości wędlinom, to myślę że nawet zatwardziałemu mięsożercy czasami dobrze zrobi odmiana). Soczewica jest źródłem dobrze przyswajalnego białka, a także obniżającego ciśnienie krwi potasu i niezbędnego dla kobiet w ciąży kwasu foliowego. Istnieje kilka rodzajów soczewicy, które pod względem kaloryczności i zawartości składników odżywczych nieznacznie różnią się od siebie. Soczewica czerwona to pozbawiona łupinki soczewica brązowa, a dzięki braku łupinki jest lepiej przyswajalna przez organizm. Łatwo się rozgotowuje, dlatego jest idealnym składnikiem past i zup. Dodatkowo nie wymaga wcześniejszego namoczenia. Przygotowanie pasty jest banalnie proste. Doskonale smakuje na kromce razowego chleba, z dodatkiem świeżych, chrupiących warzyw:)
Składniki:
1 szklanka czerwonej soczewicy
1/2 szklanki nasion słonecznika
10 suszonych pomidorów z oliwy
1 cebula
oliwa do smażenia
sól
pieprz
curry
Dodatkowo:
ulubione pieczywo
rzodkiewka
cebulka dymka ze szczypiorkiem
nasiona słonecznika
czerwony pieprz
Przygotowanie:
Nasiona słonecznika moczymy około pół godziny w wodzie. Soczewicę przepłukujemy, następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie około 15 minut.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oliwie. Przyprawiamy solą, pieprzem i curry.
Soczewicę i nasiona słonecznika odcedzamy i miksujemy blenderem razem z cebulką i suszonymi pomidorami do uzyskania konsystencji pasty. W razie potrzeby przyprawiamy solą i pieprzem.
Kiedy macie już dobre pieczywo, przydałby się jeszcze jakiś niebanalny dodatek, który sprawi że wasze kanapki będą nie tylko pyszne, wyjątkowe, ale i zdrowe. Dla mnie takim dodatkiem są wegetariańskie pasty, hummusy i inne smarowidła. Proponuję Wam pastę z czerwonej soczewicy, która nie tylko jest pyszna i w 100% wege, jest też zdrową alternatywą dla wędlin i innych mięsnych dodatków do pieczywa (choć nie mam nic przeciwko dobrej jakości wędlinom, to myślę że nawet zatwardziałemu mięsożercy czasami dobrze zrobi odmiana). Soczewica jest źródłem dobrze przyswajalnego białka, a także obniżającego ciśnienie krwi potasu i niezbędnego dla kobiet w ciąży kwasu foliowego. Istnieje kilka rodzajów soczewicy, które pod względem kaloryczności i zawartości składników odżywczych nieznacznie różnią się od siebie. Soczewica czerwona to pozbawiona łupinki soczewica brązowa, a dzięki braku łupinki jest lepiej przyswajalna przez organizm. Łatwo się rozgotowuje, dlatego jest idealnym składnikiem past i zup. Dodatkowo nie wymaga wcześniejszego namoczenia. Przygotowanie pasty jest banalnie proste. Doskonale smakuje na kromce razowego chleba, z dodatkiem świeżych, chrupiących warzyw:)
Składniki:
1 szklanka czerwonej soczewicy
1/2 szklanki nasion słonecznika
10 suszonych pomidorów z oliwy
1 cebula
oliwa do smażenia
sól
pieprz
curry
Dodatkowo:
ulubione pieczywo
rzodkiewka
cebulka dymka ze szczypiorkiem
nasiona słonecznika
czerwony pieprz
Przygotowanie:
Nasiona słonecznika moczymy około pół godziny w wodzie. Soczewicę przepłukujemy, następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie około 15 minut.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oliwie. Przyprawiamy solą, pieprzem i curry.
Soczewicę i nasiona słonecznika odcedzamy i miksujemy blenderem razem z cebulką i suszonymi pomidorami do uzyskania konsystencji pasty. W razie potrzeby przyprawiamy solą i pieprzem.