Leczo z ciecierzycą

Leczo z ciecierzycą

Tym razem zapraszam na leczo w innej odsłonie niż poprzednio, bo bez mięsa, za to z ciecierzycą. Pierwszy raz robiłam taką wegetariańską wersję, ale naprawdę smakuje świetnie. Dodatek wędzonej mielonej papryki robi robotę, nie wspominając o tych wszystkich sezonowych, aromatycznych warzywach. Pomidory nigdy nie smakują tak dobrze jak o tej porze roku, więc trzeba korzystać :D

Zdjęcie - Leczo z ciecierzycą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na 3-4 porcje:
  • 1 duża cebula
  • ok. 400 g ciecierzycy ze słoika (lub puszki, ewentualnie samodzielnie ugotowanej)
  • 3 czerwone papryki
  • 1 żółta papryka
  • 1 nieduża cukinia
  • 3 dojrzałe pomidory (sparzone i obrane ze skórki)
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 płaska łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki


Cebulę obrać i pokroić w kostkę, ciecierzycę odsączyć z zalewy. W dużym garnku rozgrzać trochę oleju. Wrzucić do niego cebulę i ciecierzycę, smażyć kilka minut. Po tym czasie dodać słodką, ostrą i wędzoną paprykę oraz miód, wymieszać i podsmażać na małym ogniu, aż przyprawy puszczą aromat.
Dodać pokrojone w dużą kostkę papryki, wymieszać i smażyć. Nieobraną cukinię pokroić w półplasterki lub ćwierćplasterki i dorzucić do garnka. Na końcu dodać obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Dokładnie wszystko wymieszać, doprawić solą i pieprzem i dusić pod przykryciem, aż warzywa zaczną mięknąć. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Zdjęcie - Leczo z ciecierzycą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów