Pierogi z soczewicą, kapustą i grzybami
Tegoroczne Boże Narodzenie będzie zupełnie inne niż dotychczasowe... Po raz pierwszy zabraknie na nich mojej mamy ;-( Coraz bardziej mi Jej brakuje... Te pierogi zrobiłam z myślą o Niej. Starałyśmy się co roku wprowadzać coś nowego do menu świątecznego. Często wbrew naszym domowym tradycjonalistom. Ciekawe jak odbiorą je moi goście na tegorocznej Wigilii?;-)
Składniki: ciasto na kefirze:
- 0,5 kg mąki,
- 1 duży kefir,
- szczypta soli,
na farsz:
- kapusta kiszona (0,3 kg lub wg uznania),
- 20 g suszonych grzybów,
- 0,5 szklanki zielonej soczewicy,
- 1 ząbek czosnku
- majeranek,
- 1 cebula,
- olej, masło
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Kapustę obgotować w wodzie i wystudzić. Grzyby dzień wcześniej namoczyć, następnie ugotować. 1 cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, posolić, dodać masło. Soczewicę gotować w 2 szklankach wody przez 30 minut. Soczewicę rozgnieść widelcem lub zblendować. Kapustę posiekać drobno, dodać pokrojone grzyby i podsmażoną cebulkę. Wymieszać z soczewicą. Dodać posiekany czosnek. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Wyrobić z kefiru i mąki ciasto, lekko posolić. Może zaistnieć potrzeba dodania mąki lub kefiru, gdyż w zależności od ich rodzaju, konsystencja ciasta może być różna - musi odchodzić od ręki. Gotowe ciasto rozwałkować i wykrajać szklanką okrągłe placuszki. Układać na środku farsz, skleić brzegi dociskając widelcem. Gotowe pierożki gotować w osolonej wodzie chwilę jeszcze po wypłynięciu, około 2 minut. Podawać z cebulką podsmażoną na oleju i maśle.