Pierogi z soczewicą, kapustą i grzybami

Zdjęcie - Pierogi z soczewicą, kapustą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Tegoroczne Boże Narodzenie będzie zupełnie inne niż dotychczasowe... Po raz pierwszy zabraknie na nich mojej mamy ;-( Coraz bardziej mi Jej brakuje... Te pierogi zrobiłam z myślą o Niej. Starałyśmy się co roku wprowadzać coś nowego do menu świątecznego. Często wbrew naszym domowym tradycjonalistom. Ciekawe jak odbiorą je moi goście na tegorocznej Wigilii?;-)
Zdjęcie - Pierogi z soczewicą, kapustą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki: ciasto na kefirze:

  • 0,5 kg mąki,
  • 1 duży kefir,
  • szczypta soli,

na farsz:

  • kapusta kiszona (0,3 kg lub wg uznania),
  • 20 g suszonych grzybów,
  • 0,5 szklanki zielonej soczewicy,
  • 1 ząbek czosnku
  • majeranek,
  • 1 cebula,
  • olej, masło
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:
Kapustę obgotować w wodzie i wystudzić. Grzyby dzień wcześniej namoczyć, następnie ugotować. 1 cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, posolić, dodać masło. Soczewicę gotować w 2 szklankach wody przez 30 minut. Soczewicę rozgnieść widelcem lub zblendować. Kapustę posiekać drobno, dodać pokrojone grzyby i podsmażoną cebulkę. Wymieszać z soczewicą. Dodać posiekany czosnek. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Wyrobić z kefiru i mąki ciasto, lekko posolić. Może zaistnieć potrzeba dodania mąki lub kefiru, gdyż w zależności od ich rodzaju, konsystencja ciasta może być różna - musi odchodzić od ręki. Gotowe ciasto rozwałkować i wykrajać szklanką okrągłe placuszki. Układać na środku farsz, skleić brzegi dociskając widelcem. Gotowe pierożki gotować w osolonej wodzie chwilę jeszcze po wypłynięciu, około 2 minut. Podawać z cebulką podsmażoną na oleju i maśle.

Zdjęcie - Pierogi z soczewicą, kapustą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Mini paszteciki wigilijne

Mini paszteciki wigilijne

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Pierogi gryczane z kapustą, grzybami i żurawiną
1

Pierogi gryczane z kapustą, gr…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Sos żurawinowy na czerwonym winie
1

Sos żurawinowy na czerwonym wi…

food² food²
Food Square

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną
2

Pierogi z ziemniakami i kapust…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Bigos z czerwonej kapusty z owocami
1

Bigos z czerwonej kapusty z ow…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Łosoś zapiekany z pieczarkami i porem

Łosoś zapiekany z pieczarkami…

figmara figmara
figowe smaki

Przepisy z tych kategorii

Leśny przysmak

Leśny przysmak

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Zupa grzybowa na maślance
1

Zupa grzybowa na maślance

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Grzybowo - czosnkowe uszka babci Władzi
1

Grzybowo - czosnkowe uszka bab…

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Pieczarki faszerowane salami i mozzarellą

Pieczarki faszerowane salami i…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Łosoś jurajski w kurkach z masłem, czosnkiem i koprem. Prosto z patelni!

Łosoś jurajski w kurkach z mas…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Buddha bowl z boczniakami, prażoną ciecierzycą i sosem z tahini

Buddha bowl z boczniakami, pra…

food² food²
Food Square