Ragu z zielonej soczewicy
Potrzeba matką wynalazków, i tak właśnie było z tym daniem.
Lodówka pusta, bo została tylko marchew, cebula, czosnek a w szafce torebka zielonej soczewicy.
W każdym razie wyszło bardzo smacznie.
Porcji: 3
Składniki:
1 szklanka suszonej zielonej soczewicy (namoczonej w wodzie przez całą noc)
1 cebula, pokrojona w kostkę
2 marchewki, pokrojona w kostkę
garść fasoli szparagowej, pokrojonej na kawałki
cukinia, pieczarki, pietruszka- opcjonalnie
3 ząbki czosnku, rozgniecione
1 puszka pomidorów krojonych/ passata pomidorowa/ przecier pomidorowy
2 szklanki bulionu warzywnego
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 łyżeczki świeżego tymianku
szczypta chilli
sól i pieprz do smaku
olej
Sposób przygotowania:
- Na większej patelni podgrzej z 2 łyżki oleju i podsmaż marchewkę, cebulę, czosnek. Około 5 minut.
- Dodaj pomidory, bulion, fasolkę, przyprawy i soczewicę. Zmniejsz ogień na mały, przykry i gotuj. Około 40 minut, lub do momentu ugotowania się warzyw, soczewicy. Soczewica powinna wchłonąć cały sos. Na koniec gotowania można odkryć patelnię, aby potrawa szybciej zgęstniała.
- Możesz podawać, z ryżem, z grzankami, ziemniakami.