Pyszna zupa z dynią, ziemniakiem i soczewicą
Witajcie :-) Widać już, że lato się kończy choć by po tym, że już dynie można kupić w sklepach i po tym, że zupy zaczęłam robić he he :-).Tak, tak jakoś w lecie zupy bardzo rzadko robię, bo gorąco. Jak się zrobi troszkę chłodniej, to szuka się czegoś co rozgrzeje, a wtedy taka zupa jest idealna. W mojej znajdziecie dynię, ziemniaki, czerwoną soczewicę, passatę pomidorową i przyprawy. Przypraw musicie dodać pod siebie, ja dałam tak delikatnie, bo moje 17 miesięczne dziecię robi degustacje wszystkiego co jemy i musiałam dostosować pod nią i starszego syna. Zupę wcinała i ona i syn, więc spokojnie możecie podać ją dzieciom. Nam również bardzo smakowała :-) Polecam i miłego dnia życzę :-)
Składniki:
- około 350 g dyni Hokkaido
- 3 średnie ziemniaki
- 350 g passaty pomidorowej u mnie z czosnkiem i bazylią
- 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- szczypta suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- sól
- pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła klarowanego
- świeża natka pietruszki
1. Wcześniej przygotowujemy wywar z warzyw. Dynię obieramy, kroimy w kostkę, tak samo ziemniaki. W garnku rozgrzewamy oliwę i masło klarowane. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i ziemniaki. Podsmażamy około 2 minuty.
Wlewamy bulion warzywny. Przyprawy: kurkumę, słodką paprykę, sól, pieprz i oregano. Gotujemy.
2. Soczewicę przekładamy na sitko i przelewamy ciepłą wodą, żeby pozbyć się goryczki. Jak dynia i ziemniaki zaczną robić się miękkie, wrzucamy soczewicę. Gotujemy. Jak warzywa będą już miękkie dodajemy passatę pomidorową i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy, gotujemy około 2 - 3 minuty, jeśli trzeba doprawiamy. Gotowe :-) Smacznego :-)