Zupa – krem z soczewicy i kalafiora
Zdrowa, gęsta i pożywna zupa z kalafiora i czerwonej soczewicy. Zupa uniwersalna i bardzo prosta w przygotowaniu. Smaczna na co dzień i na świąteczny poczęstunek dla gości. Szczególnie przypadnie do gustu wegetarianom, ponieważ soczewica zawiera dużo białka, do tego jest bogata w kwas foliowy, wapń i żelazo. Krem zagęściłam serkiem topionym, możemy również użyć sera ricotta lub mozzarelli. Bardzo polecam
Składniki
- około 2 litry bulionu mięsnego lub warzywnego
- szklanka czerwonej soczewicy
- 1/3 kalafiora + kilka różyczek do podania
- 2 małe ziemniaki
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 papryczka chili
- serek topiony emmentaler 100 g ( u mnie Hochland )
- 2 łyżeczki suszonej pietruszki
- domowa vegeta
- olej + masło klarowane