Pasta z czerwonej soczewicy
przepis:
0,5 szklanki czerwonej soczewicy
0,5 czerwonej papryki
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka cząbru
0,5 małej łyżeczki chili
oregano
1 łyżka przecieru pomidorowego
olej
Z papryki usunąć nasiona, pokroić ją w drobną kostkę.
Cebulę i czosnek również pokroić.
Na patelni rozgrzać olej zeszklić na nim cebulę i czosnek, dodać paprykę i soczewicę.
Wszystko razem przez chwilę smażyć mieszając, po czym dodać szklankę wody i dusić aż soczewica się ugotuje.
Masę doprawić solą, pieprzem, papryką i chili oraz dodać przecier pomidorowy i cząber. Pastę przesmażyć, odparowując nadmiar wody.