Pasta z czerwonej soczewicy

Pasta z czerwonej soczewicy
przepis:

0,5 szklanki czerwonej soczewicy

0,5 czerwonej papryki

1 cebula

2 ząbki czosnku

sól, pieprz

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka cząbru

0,5 małej łyżeczki chili

oregano

1 łyżka przecieru pomidorowego

olej

Z papryki usunąć nasiona, pokroić ją w drobną kostkę.

Cebulę i czosnek również pokroić.

Na patelni rozgrzać olej zeszklić na nim cebulę i czosnek, dodać paprykę i soczewicę.

Wszystko razem przez chwilę smażyć mieszając, po czym dodać szklankę wody i dusić aż soczewica się ugotuje.

Masę doprawić solą, pieprzem, papryką i chili oraz dodać przecier pomidorowy i cząber. Pastę przesmażyć, odparowując nadmiar wody.

Zdjęcie - Pasta z czerwonej soczewicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów