Arabska zupa z czerwonej soczewicy
Uwielbiam dania kuchni arabskiej za ich różnorodność, bogactwo stosowanych przypraw, niepowtarzalność przepisów i niezliczone warianty potraw. Za smak i nieziemski aromat. I taka jest też szorba adas, libijska, gęsta, sycąca i aromatyczna zupa z czerwonej soczewicy. A do tego zdrowa, wegetariańska i bezglutenowa!
Soczewica, ze względu na podatność na rozgotowanie, jest idealnym materiałem na zupy, gulasze i dania jednogarnkowe. Wykorzystuje się ją także jako nadzienie do naleśników, gołąbków lub pierogów. W związku z wysoką zawartością białka, może stanowić świetny odpowiednik mięsa dla jaroszy, którzy chętnie wypiekają z niej pasztety czy kotlety.
Składniki:
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 korzenia selera
2 łodygi selera naciowego
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka ostrej papryki
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1 łyżeczka kminu rzymskiego
szczypta pieprzu cayenne
1 liść laurowy
1 litr wrzącej wody
sól
pęczek natki pietruszki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie: Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Razem z soczewicą dusimy kilka minut na rozgrzanym oleju, aż się zeszklą. Posypujemy przyprawami, smażymy przez chwilę, a następnie dolewamy wrzątek. Dodajemy liść laurowy, lekko solimy i gotujemy pod przykryciem około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
Liście pietruszki odrywamy i grubo siekamy. Usuwamy liść laurowy z zupy, odlewamy 2 chochelki zupy z warzywami i soczewicą. Pozostałą zupę miksujemy, dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy sokiem z cytryny. Ponownie wkładamy do zupy niezmiksowane warzywa i natkę pietruszki.