Bezglutenowy placek z ciecierzycy (socca, farinata, cecina)

Bezglutenowy placek z ciecierzycy (socca, farinata, cecina)
Placek z ciecierzycy, rodowity Włoch, w zależności od regionu może się nazywać socca, farinata lub cecina i różnić się grubością (0,3-1 cm), jednak zawsze jest to mieszanka mąki z ciecierzycy, wody, oliwy i soli. Zmieniają się też proporcje składników i dodatki, z którymi najczęściej jest podawany.
Czas przygotowania, a dokładniej pęcznienia ciecierzycy, to dość duża rozpiętość :) od 30 minut do 20 godzin. Można z tego zrobić rewelacyjny patent na domową imprezę, przygotować kilka porcji ciasta i co jakiś czas wstawiać do piekarnika kolejny placek zmieniając dodatki, albo przygotować wieczorem i rano upiec na śniadanie. Może też być zdrowszą wersją pizzy - wystarczy na upieczony placek rozsypać dodatki (ser, pomidor itp.) i zapiec.
Tak czy owak placek jest przepyszny, bezglutenowy, wegetariański, prosty w przygotowaniu i uzależniający ;)

Przygotowaliśmy dwie wersje placka, jedną z czerwona cebulą, rozmarynem i czarnuszką, drugą z oliwkami, suszonymi pomidorami, rozmarynem i czosnkiem z dodatkiem zmielonej czarnuszki. Polecamy obydwa ale możecie się też ograniczyć do ciasta podstawowego, a po upieczeniu posypać placek grubą solą i świeżo mielonym pieprzem lub ziołami.
Najlepiej smakuje prosto z piekarnika :)


Zdjęcie - Bezglutenowy placek z ciecierzycy (socca, farinata, cecina) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czas przygotowania: od 1 do 4 godzin Porcja: 2 formy o średnicy 28 cm
Składniki:
Ciasto podstawowe:
  • 200 g mąki z ciecierzycy
  • 500 ml wody
  • 50 ml oliwy
  • 50 ml oliwy do posmarowania foremek

Dodatki:
I wariant
  • 10 pomidorów suszonych odsączonych z oleju
  • garść czarnych oliwek bez pestek
  • 5 gałązek rozmarynu
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka zmielonej czarnuszki (opcjonalnie)

II wariant
  • 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w pióra
  • 5 gałązek rozmarynu
  • 1 łyżeczka nasion czarnuszki


Zdjęcie - Bezglutenowy placek z ciecierzycy (socca, farinata, cecina) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przygotowanie:
  1. Mąkę, wodę, i sól zmiksuj robotem. Dodaj oliwę i czarnuszkę, dokładnie wymieszaj, odstaw na min. 1 godzinę.
  2. Każdą foremkę posmaruj odrobiną oliwy, wyłóż papierem do pieczenia, wylej pozostałą oliwę, rozprowadź sylikonowym pędzelkiem.
  3. Nagrzej piekarnik do 230'C, ciasto przelej do foremek, na wierzchu rozłóż wybrane dodatki, piecz 25 minut (do zrumienienia).
  4. Gorące placki posyp grubą solą i pieprzem.
Zdjęcie - Bezglutenowy placek z ciecierzycy (socca, farinata, cecina) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Wersj na thermomix
Składniki:
Ciasto podstawowe:
  • 200 g ciecierzycy
  • 500 ml wody
  • 50 ml oliwy
  • 50 ml oliwy do posmarowania foremek

Dodatki:
I wariant
  • 10 pomidorów suszonych odsączonych z oleju
  • garść czarnych oliwek bez pestek
  • 5 gałązek rozmarynu
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka zmielonej czarnuszki (opcjonalnie)

II wariant

  • 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w pióra
  • 5 gałązek rozmarynu
  • 1 łyżeczka nasion czarnuszki
Przygotowanie:
  1. Do naczynia miksującego wsyp ciecierzycę, zmiel 1 min/obr.10.
  2. Dodaj wodę i sól, wymieszaj 20 s/obr. 4.
  3. Dodaj oliwę i czarnuszkę, wymieszaj 6 s/obr. 4, odstaw na 4 godziny (jeśli Ci się śpieszy na min. 1 godz.).
  4. Każdą foremkę posmaruj odrobiną oliwy, wyłóż papierem do pieczenia, wylej pozostałą oliwę na papier i rozprowadź sylikonowym pędzelkiem.
  5. Nagrzej piekarnik do 230'C, ciasto przelej do foremek, na wierzchu rozłóż wybrane dodatki, piecz 25 minut (do zrumienienia).
  6. Gorące placki posyp grubą solą i pieprzem.
Zdjęcie - Bezglutenowy placek z ciecierzycy (socca, farinata, cecina) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów