Soczewica z burakami i olejem z pestek dyni
Bardzo smaczna i wdzięczna do zrobienia. Inspirację zaczerpnęłam od Agnieszki Kręglickiej. Zrobiłam ją w prezencie zanosząc na imprezę. Obdarowana i goście byli zachwyceni smakiem. Sałatkę dołączam do akcji na FB błyskawiczne piątki.
Składniki:
- 0,5 szklanki zielonej soczewicy,
- 1 cebula pokrojona w kostkę,
- 1 burak upieczony lub ugotowany (użyłam ugotowanego),
- garść prażonych pestek dyni (dałam mieszankę dyni, słonecznika i pini),
- olej tłoczony na zimno z pestek dyni,
- ocet balsamiczny
- oliwa, sól, cukier, pieprz
- dobra bryndza, oscypek lub parmezan (dałam oscypek),
Przygotowanie: Soczewicę ugotować w niesolonej wodzie, odcedzić. Cebulę usmażyć powoli na oliwie, aż będzie złocistobrązowa i skarmelizowana. Na patelnię dodać soczewicę, smażyć z cebulą, doprawić solą i mocno pieprzem. Sałatkę rozłożyć płasko na półmisek. Buraki pokroić na krajalnicy w bardzo cienkie plastry, układać na soczewicy jak carpaccio, zakrywając cały talerz. Posypać delikatnie cukrem, pieprzem, skropić octem balsamicznym (użyłam takiego w sprayu). Tuż przed podaniem polać buraki olejem z pestek dyni, posypać pestkami i wiórkami sera.