Soczewica z burakami i olejem z pestek dyni

Soczewica z burakami i olejem z pestek dyni

Zdjęcie - Soczewica z burakami i olejem z pestek dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Bardzo smaczna i wdzięczna do zrobienia. Inspirację zaczerpnęłam od Agnieszki Kręglickiej. Zrobiłam ją w prezencie zanosząc na imprezę. Obdarowana i goście byli zachwyceni smakiem. Sałatkę dołączam do akcji na FB błyskawiczne piątki.
Zdjęcie - Soczewica z burakami i olejem z pestek dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 0,5 szklanki zielonej soczewicy,
  • 1 cebula pokrojona w kostkę,
  • 1 burak upieczony lub ugotowany (użyłam ugotowanego),
  • garść prażonych pestek dyni (dałam mieszankę dyni, słonecznika i pini),
  • olej tłoczony na zimno z pestek dyni,
  • ocet balsamiczny
  • oliwa, sól, cukier, pieprz
  • dobra bryndza, oscypek lub parmezan (dałam oscypek),

Przygotowanie: Soczewicę ugotować w niesolonej wodzie, odcedzić. Cebulę usmażyć powoli na oliwie, aż będzie złocistobrązowa i skarmelizowana. Na patelnię dodać soczewicę, smażyć z cebulą, doprawić solą i mocno pieprzem. Sałatkę rozłożyć płasko na półmisek. Buraki pokroić na krajalnicy w bardzo cienkie plastry, układać na soczewicy jak carpaccio, zakrywając cały talerz. Posypać delikatnie cukrem, pieprzem, skropić octem balsamicznym (użyłam takiego w sprayu). Tuż przed podaniem polać buraki olejem z pestek dyni, posypać pestkami i wiórkami sera.
Zdjęcie - Soczewica z burakami i olejem z pestek dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów