Dahl, czyli indyjski gulasz z soczewicy
To idealna potrawa u schyłku zimy. Ni to gulasz, ni to zupa. Dahl jest aromatyczną, zawiesistą i lekko rozgotowaną soczewicą. Intensywny w smaku i rozgrzewający dzięki przyprawom. Expresowy w przygotowaniu. Czy można chcieć więcej?
Składniki:
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 papryczki chili
2 cm imbiru
puszka pomidorów bez skóry
3 łyżki pasty pomidorowej
1 szklanka soczewicy
100 g mleka kokosowego
szczypta kuminu, ziaren kolendry i cynamonu
2 łyżki oleju
listki świeżej kolendry
Przygotowanie:W garnku na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy posiekany czosnek, imbir i chili. Mieszamy i uważamy żeby czosnek się nie przypalił. Dodajemy przyprawy- kumin, kolendrę i cynamon i podsmażamy kolejne 3 minuty. Dodajemy pomidory z puszki wraz z płynem oraz pastę pomidorową. Dodajemy soczewicę i zalewamy 3 szklankami wrzątku. Gotujemy około 20 minut, aż soczewica zmięknie. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z listkami kolendry i plasterkami chili.