Dla tych, którzy szukają szybkiej słodyczy i jednocześnie pożywnej przekąski, ten przepis jest wprost idealny. Pieczone/smażone jabłka są tak łatwe do przyrządzenia, że każdy sobie z nimi poradzi.
Zamarzyły mi się knedle, pachnące cynamonem, nadziane pysznymi rozpieczonymi jabłkami. Takimi knedlami, możemy delektować się cały rok, nie bojąc się końca truskawkowego sezonu.
Ten orzeźwiający przerywnik ,szczególnie wytrawny, podajemy po gorącej przystawce, a przed daniem głównym. Awangardowi kucharze serwują sorbety pomidorowe, ogórkowe, buraczane i ziołowe. Słodsze sorbety jemy na deser i nie liczymy kalorii, bo zawierają ich dużo mniej niż lody i torty.
Greckie desery są słodkie, opływające miodem i pachnące cynamonem. Podobnie, jak te małe pączki. To ten mój ulubiony rodzaj deseru, do którego przygotowania wystarczy miska i łyżka, żaden mikser nie jest potrzebny, zmywanie tym samym ograniczone jest do minimum :)
Każdy wie, że płatki owsiane mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie i warto regularnie po nie sięgać. Dzisiaj przygotowałam śniadanie w postaci kremu z płatków owsianych z dodatkiem owoców. Ja dodałam banana i starte jabłko, ale ten krem wspaniale smakuje również z mocno dojrzałym mango. Maluchom można dodać do kremu pokruszone biszkopty:))
Przepyszny krem z białej czekolady połączony z chrupiącymi płatkami migdałów i dużą ilością kokosu zachwyci podniebienia nie tylko dzieciaków.
Śniadanie w takim wydaniu z całą pewnością poprawi humor na cały dzień!
Pomiędzy dwie bezy nakładamy masę kajmakową. Sugeruję jeść łyżeczką lub widelczykiem. Jeśli dacie radę zjeść więcej niż jedną, dajcie znać. Bo ja po jednym tak się zasłodziłam, że nie będę się już chyba smucić do końca tygodnia...następnego oczywiście.
A tu moi Kochani, moje najnowsze odkrycie. S e r n i k taki, na zimno. Bez p i e c z e n i a. I tak prosty, że nie może się nie udać, u d a w a l n o ś ć w tym wypadku musi wynosić 100%! =) Idealny na lato. Kiedy myśl o włączeniu piekarnika napawa zgrozą. Leciutki i puszysty.
Ryż preparowany … ryż dmuchany – jak zwał tak zwał , ale myślę , że każdy z Was doskonale wie o co chodzi.
Przysmak dzieciństwa wielu z nas.
Jemy , albo jedliśmy go garściami z torebki , albo przygotowywaliśmy z nich słodkie szyszki – obłędnie słodkie!
Dziś mam dla Was przepis , którym śmiało można zastąpić właśnie te szyszki z ryżu preparowanego – na batoniki / blok.
Nigdy nie robiłam paschy. W mojej rodzinie nie było wielkanocnej tradycji przygotowywania tego deseru. Jak to ja mam w zwyczaju, wiadomo było, że prędzej czy później najdzie mnie ochota przygotowania paschy. No i naszła mnie właśnie w zeszłym roku. Uroczyście oświadczyłam mojej rodzinie, że ja robię w tym roku na święta paschę i już!
Pascha to rodzaj sernika na zimno, przygotowuje się ją na bazie twarogu. Można użyć takiego z kostki, albo zrobić samemu, co sprawia, że pascha będzie jeszcze bardziej tradycyjna.
Budyń - to w moim przypadku kolejny pomysl na wykorzystanie swiatecznych czekoladowych jajek.
Pomyślalam - po co kupowac gotowe, z " ekstra "dodatkami, lepiej zrobić to samemu - przy okazji wykorzystam "zapasy" czekoladowych jajek - mialam racje, bo budyń wyszedl "palce lizac"!
Przepis, który znajdziecie poniżej spotkaliśmy kiedyś na stronach Sarah Carey. Pewnie większości nie trzeba jej przedstawiać, ale jeśli ktoś nie zna, to najkrócej można jej przepisy scharakteryzować, mówiąc że gotuje pysznie i banalnie prosto. Minimalna ilość składników, maksymalna prostota wykonania, rewelacyjny efekt końcowy. No i czego chcieć więcej?