Batoniki czekoladowe z ryżu preparowanego
- SKŁADNIKI :
- ( małą keksówka )
- BIAŁA WARSTWA :
- * masło - 25 g
- * miód - 1 łyżeczka
- * biała czekolada - 80 g
- * ryż preparowany - 40 g
- CIEMNA WARSTWA :
- * masło - 25 g
- * miód - 1 łyżka
- * mleczna czekolada - 80 g
- * ryż preparowany - 60 g
Ryż preparowany … ryż dmuchany – jak zwał tak zwał , ale myślę , że każdy z Was doskonale wie o co chodzi.
Przysmak dzieciństwa wielu z nas.
Jemy , albo jedliśmy go garściami z torebki , albo przygotowywaliśmy z nich słodkie szyszki – obłędnie słodkie!
Dziś mam dla Was przepis , którym śmiało można zastąpić właśnie te szyszki z ryżu preparowanego – na batoniki / blok.
Są świetną przekąską w pracy , szkole … do popołudniowej kawy albo jako osłoda na wycieczce za miasto!
Polecam!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Formę do keksa wykładamy papierem do pieczenia.
BIAŁA WARSTWA :
Roztapiamy masło , miód i białą czekoladę w kąpieli wodnej.
Ja używam TEJ - doskonale się topi i doskonale smakuje!
W tym czasie ryż delikatnie prażymy na patelni, a następnie wsypujemy do roztopionej masy.
Dokładnie mieszamy i wlewamy do foremki.
Wygładzamy i dociskamy.
CIEMNA WARSTWA :
Robimy dokładnie to samo co z warstwą z białej czekolady.
Wylewamy do foremki , wygładzamy i wstawiamy do lodówki.
Po ok. 2 godzinach wyciągamy i ostrym nożem kroimy na batoniki.
Zajadamy!
Smacznego!