Batoniki czekoladowe z ryżu preparowanego

  • SKŁADNIKI :
  • ( małą keksówka )
  • BIAŁA WARSTWA :
  • * masło - 25 g
  • * miód - 1 łyżeczka
  • * biała czekolada - 80 g
  • * ryż preparowany - 40 g
  • CIEMNA WARSTWA :
  • * masło - 25 g
  • * miód - 1 łyżka
  • * mleczna czekolada - 80 g
  • * ryż preparowany - 60 g

 

Ryż preparowany … ryż dmuchany – jak zwał tak zwał , ale myślę , że każdy z Was doskonale wie o co chodzi.

Przysmak dzieciństwa wielu z nas.

Jemy , albo jedliśmy go garściami z torebki , albo przygotowywaliśmy z nich słodkie szyszki – obłędnie słodkie!

Dziś mam dla Was przepis , którym śmiało można zastąpić właśnie te szyszki z ryżu preparowanego – na batoniki / blok.

Są świetną przekąską w pracy , szkole … do popołudniowej kawy albo jako osłoda na wycieczce za miasto!

Polecam!

Zdjęcie - Batoniki czekoladowe z ryżu preparowanego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Formę do keksa wykładamy papierem do pieczenia.

BIAŁA WARSTWA :

Roztapiamy masło  , miód i białą czekoladę w kąpieli wodnej.

Ja używam TEJ - doskonale się topi i doskonale smakuje!
Zdjęcie - Batoniki czekoladowe z ryżu preparowanego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W tym czasie ryż delikatnie prażymy na patelni, a następnie wsypujemy do roztopionej masy.

Dokładnie mieszamy i wlewamy do foremki.

Wygładzamy i dociskamy.

CIEMNA WARSTWA :

Robimy dokładnie to samo co z warstwą z białej czekolady.

Wylewamy do foremki , wygładzamy i wstawiamy do lodówki.

Po ok. 2 godzinach wyciągamy i ostrym nożem kroimy na batoniki.

Zajadamy!

Smacznego!

 

 

 

Kategorie przepisów

Podobne przepisy