Greckie miodowe pączki
Greckie desery są słodkie, opływające miodem i pachnące cynamonem. Podobnie, jak te małe pączki.
To ten mój ulubiony rodzaj deseru, do którego przygotowania wystarczy miska i łyżka, żaden mikser nie jest potrzebny, zmywanie tym samym ograniczone jest do minimum :)
Z porcji usmażycie ok. 10 pączków, każdy z ok. 3/4 stołowej łyżki ciasta.
Greckie miodowe pączki Składniki- mąka pszenna - 1 szklanka
- cukier - 1 łyżeczka
- drożdże suszone - 1 łyżeczka
- sól - duża szczypta
- mleko - 1/2 szklanki
- masło - 30 g, roztopione
- polewa
- miód - 4 łyżki, płynny lub poggrzany
- cynamon - 1/4 łyżeczki
Połącz ciepłe mleko, drożdże, cukier, jajko i masło, stopniowo dodawaj mąkę, ubij na gładkie ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Nabieraj łyżką porcje ciasta i smaż na głębokim tłuszczu, 0k. 2-3 minuty z każdej strony. Przełóż na talerz, skrop miodem wymieszanym z cynamonem.
Jeśli wolisz słodsze wypieki, dodaj do ciasta łyżkę cukru, miód nie jest wtedy konieczny.