Jabłka w cieście naleśnikowym
Dla tych, którzy szukają szybkiej słodyczy i jednocześnie pożywnej przekąski, ten przepis jest wprost idealny. Pieczone/smażone jabłka są tak łatwe do przyrządzenia, że każdy sobie z nimi poradzi. Zazwyczaj przepisy te wymagają dodatkowego cukru, my jednak z niego zrezygnowałyśmy, ponieważ uważamy, że słodycz jabłek jest wystarczająco duża, a proces smażenia dodatkowo uwalnia naturalne cukry skryte w tych rajskich owocach.
Składniki: (na ok 15 krążków)
- 3-4 jabłka (w zależności od wielkości)
- szklanka mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka (lu jedno duże)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier (opcjonalnie)
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Do miski wlej mleko, dodaj jaja, mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj mikserem i odstaw na ok 15 min (ciasto powinno być dość gęste, tak aby nie spływało z jabłek)
W międzyczasie umyj jabłka i wydrąż z nich środki. Najlepiej zrobić to za pomocą specjalnego wykrawacza, ale równie dobrze można użyć zwykłego noża. Należy być jednak bardzo ostrożnym, bo łatwo o skaleczenie.
Tak przygotowane jabłka kroimy w plastry o grubości ok 1,5-2,0 cm, zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na wolnym ogniu, aż staną się pięknie złociste.
Usmażone krążki osącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Możesz posypać je cukrem pudrem lu polać ulubionym jogurtem