Beza gotowana na mleku z truskawkami
przepis:
Składniki na 1 porcję:
.
1 jajko
4 łyżki cukru pudru
szczypta soli
laska wanilii
0, 5 l mleka
.
Z truskawek usunąć szypułki, opłukać i osuszyć. Pokroić je na kawałki.
.
Jajko umyć, oddzielić żółtko od białka.
Do białka dodać szczyptę soli i ubić je na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania dodać cukier.
.
W rondelku zagotować mleko z wanilią.
Ubitą pianę delikatnie włożyć do mleka. Gotować na małym ogniu 1 minutę, następnie odwrócić bezę na drugą stronę i także gotować minutę.
Bezę wyjąć delikatnie łyżką cedzakową i ułożyć na talerzyku.
Żółtko utrzeć z pozostałym cukrem, a następnie dalej ubijając dodać powoli 2 łyżki gorącego mleka.
Truskawki wyłożyć na bezie, polać sosem z żółtka.
.