Budyń czekoladowy - domowy
Budyń - to w moim przypadku kolejny pomysl na wykorzystanie swiatecznych czekoladowych jajek.
Pomyślalam - po co kupowac gotowe, z " ekstra "dodatkami, lepiej zrobić to samemu - przy okazji wykorzystam "zapasy" czekoladowych jajek - mialam racje, bo budyń wyszedl "palce lizac"!
Zachecam, zwlaszcza jesli w domu sa dzieci,a one prosza o cos slodkiego-ten pomysl jest strzalem w 10-tke!
Zapraszam!
Budyn czekoladowy-domowy
Skladniki na 2 porcje
.50 gr czekolady
.1 szklanka mleka + 3 lyzki
.2 lyzki kakao ciemne typu amaro
.1 i 1/2 lyzeczki maki ziemniaczanej
.aromat waniliowy
Wykonanie
Do rondelka przekladamy pokruszona czekolade,zalewamy ja szklanka mleka i b. powoli podgrzewamy.
W kubeczku rozpuszczamy make ziemniaczana ,potem dodajemy kakao i 2 lyzki cieplego z rondelka mleka.
Kiedy czekolada sie rozpusci w mleku,dodajemy rozpuszczone kako z maczka ,dodajemy aromat ,mieszamy ,chwilke gotujemy i nasz przepyszny budyn gotowy.
Rozlewamy goracy do miseczek i posypujemy cukrowa posypka.
Popoludnie w towarzystwie budyniu czkoladowego -to prawdziwy relaks dla duszy i ciala.
Smacznego!