Tort ten został skrytykowany za brak karmelu na wierzchu, jednak nie umniejszało to jego smaku ;)Cudo dość czasochłonne, ale dla tego smaku warto. Najlepiej smakuje na drugi dzień po zrobieniu.
Naszła mnie ochota na gofry. Niestety do najbliższego punktu gdzie mogę je kupić jest dość daleko. Postanowiłam więc zrobić je sama. Tylko jak skoro nie mam gofrownicy?? Przypomniało mi się na szczęście, że posiadam przepis na gofry, które można usmażyć na patelni. Tak więc usmażyłam. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Bardzo proste w wykonaniu.
Pączki hiszpańskie mają swoją rzeszę wielbicieli. Robi się je z ciasta parzonego jak np. ptysie, a nie jak tradycyjne z ciasta drożdżowego. Zwane są również pączkami wiedeńskimi lub gniazdkami. Mimo,że są smażone na oleju, jedząc je nie wyczuwa się, że są nim nasączone.
Uległam półkruchemu, ciasteczkowemu, ale jednocześnie delikatnemu, lekkiemu, puszystemu, waniliowemu, w smaku i aromacie, ciastu. Dużo przymiotników, ale należy mu się jak najlepszy opis :) A w tym idealnym cieście, zanurzone są jabłka. Słodkie, mięciutkie, dosłownie rozpływające się w ustach, ale jednocześnie trzymające swój pierwotny kształt mimo zapieczenia. Bajka.
Tym razem powstało przepyszne, lekko orzeźwiające ciacho, które jak wszyscy zgodnie przyznali: było pyszne! Delikatny, a zarazem nie rozpływająco się miękki krem w połączeniu z biszkoptowym ciasteczkiem i soczystą galaretką przyjemnie pieścił podniebienie.
Ciasto biszkoptowe jest delikatne, mięciutkie i lekkie jak chmurka. No i wyszło idealne - żadnego pęknięcia przy zwijaniu (tak, tak jest ta wewnętrzna satysfakcja ) Do tego kruche, słodkie jabłka. Pycha!
Smak tego ciasta przypomina mi dzieciństwo. Kiedy byłam mała, babcia ucierała podobne ciasto w dużej, brązowej makutrze. Pamiętam, jak patrzyłam zafascynowana, kiedy dodawała po jednym jajku i szybko kręciła drewnianą pałką, żeby się nie zważyło... Wczoraj, kiedy go spróbowałam, wiedziałam, że to jest ten właśnie smak.
Do muffinek możemy dodać tylko odrobinę dodatków, możemy również "upakować" do nich naprawdę dużą ilość smakowitości, które będą dominować smakiem - wszystko zależy od naszej pomysłowości oraz preferencji smakowych.