Sernik dyniowy z polewą krówkową
 
             
 
 
 W naszym domu, sernik dyniowy, został okrzyknięty - sernikiem halloweenowym:)
 Muszę się z tym całkowicie zgodzić. 
 Ten sernik cudownie wpisuje się w teraźniejszą aurę:)
 Ma typowo, jesienny, korzenno- cynamonowy aromat.
 
 Choć gustuję w typowo cięzkich, tradycyjnych, wiejskich sernikach, to ten urzekł moje kubki smakowe.
 Totalnie powalił mnie na łopatki! 
 
 Jest, to na pewno jeden z najlepszych serników, jakie dotąd jadłam, o najbardziej charakterystycznym, zapamiętywanym smaku. 
 Jeszcze długo po zjedzeniu, będę pamiętać jak wspaniale smakował:)
 
 Dzięki dodatkowi dyni, sernik miał nie tylko słoneczny, piękny kolor, ale również w swojej konsystencji wyszedł idealny -nie za słodki, mocno wilgotny, delikatny, aksamitny, kremowy, wręcz rozpływał się w buzi:)
 A krówkowa polewa tylko cudownie uwieńczyła całość:)
 
 Składniki:
- 800g puree z dyni
- 1kg sera ( z wiaderka)
- 2 budynie śmietankowe
- 7 jajek
- 250g cukru pudru
- otarta skórka z 0.5 pomarańczy
- sok z 0.5 pomarańczy
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 0. 5 łyżeczki cynamonu
- 0.4 łyżeczki przyprawy korzennej/do piernika
spód
- 200g ciasteczek cynamonowych
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej/do piernika
- 80g masła
polewa krówkowa
- 100g krówek
- 4 łyżki śmietanki 30%
 Zrobić puree z dyni.
 Dynię obrać ze skórki, zetrzeć na tarce.
 Przełożyć do rondelka, podlać wodą, dusić do miękkości (woda ma odparować)
 Ugotowaną dynię zmiksować na puree.
 Przestudzić.
 Ser, puree z dyni, budyń wymieszać.
 Dodawać po jednym jajku mieszając mikserem na małych obrotach.
 Dodać cukier puder, skórkę, sok, cukier waniliowy i cynamon.
 Wymieszać. 
 Zrobić spód do sernika.
 Ciasteczka zmielić, wymieszać z rozpuszczonym masłem i przyprawą korzenną.
 Wysypać na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
 Uklepać. 
 Na ciasteczkowy spód wylać masę serową.
 Sernik piec w 160C ok. 90 minut.
 Po upieczeniu trzymać go jeszcze 10-15 minut w lekko uchylonym piekarniku.
 Po tym czasie ciasto wyciągnąć i wystudzić.
 100g krówek rozpuścić z 4 łyżkami śmietanki kremówki.
 Wystudzony sernik polać polewą krówkową.
 Sernik włożyć do całkowitego stężenia do lodówki.
 
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
 
 
            