Sernik dyniowy z polewą krówkową
W naszym domu, sernik dyniowy, został okrzyknięty - sernikiem halloweenowym:)
Muszę się z tym całkowicie zgodzić.
Ten sernik cudownie wpisuje się w teraźniejszą aurę:)
Ma typowo, jesienny, korzenno- cynamonowy aromat.
Choć gustuję w typowo cięzkich, tradycyjnych, wiejskich sernikach, to ten urzekł moje kubki smakowe.
Totalnie powalił mnie na łopatki!
Jest, to na pewno jeden z najlepszych serników, jakie dotąd jadłam, o najbardziej charakterystycznym, zapamiętywanym smaku.
Jeszcze długo po zjedzeniu, będę pamiętać jak wspaniale smakował:)
Dzięki dodatkowi dyni, sernik miał nie tylko słoneczny, piękny kolor, ale również w swojej konsystencji wyszedł idealny -nie za słodki, mocno wilgotny, delikatny, aksamitny, kremowy, wręcz rozpływał się w buzi:)
A krówkowa polewa tylko cudownie uwieńczyła całość:)
Składniki:
- 800g puree z dyni
- 1kg sera ( z wiaderka)
- 2 budynie śmietankowe
- 7 jajek
- 250g cukru pudru
- otarta skórka z 0.5 pomarańczy
- sok z 0.5 pomarańczy
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 0. 5 łyżeczki cynamonu
- 0.4 łyżeczki przyprawy korzennej/do piernika
spód
- 200g ciasteczek cynamonowych
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej/do piernika
- 80g masła
polewa krówkowa
- 100g krówek
- 4 łyżki śmietanki 30%
Zrobić puree z dyni.
Dynię obrać ze skórki, zetrzeć na tarce.
Przełożyć do rondelka, podlać wodą, dusić do miękkości (woda ma odparować)
Ugotowaną dynię zmiksować na puree.
Przestudzić.
Ser, puree z dyni, budyń wymieszać.
Dodawać po jednym jajku mieszając mikserem na małych obrotach.
Dodać cukier puder, skórkę, sok, cukier waniliowy i cynamon.
Wymieszać.
Zrobić spód do sernika.
Ciasteczka zmielić, wymieszać z rozpuszczonym masłem i przyprawą korzenną.
Wysypać na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Uklepać.
Na ciasteczkowy spód wylać masę serową.
Sernik piec w 160C ok. 90 minut.
Po upieczeniu trzymać go jeszcze 10-15 minut w lekko uchylonym piekarniku.
Po tym czasie ciasto wyciągnąć i wystudzić.
100g krówek rozpuścić z 4 łyżkami śmietanki kremówki.
Wystudzony sernik polać polewą krówkową.
Sernik włożyć do całkowitego stężenia do lodówki.