Gofry z patelni

Gofry z patelni

Zdjęcie - Gofry z patelni - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiNaszła mnie ochota na gofry. Niestety do najbliższego punktu gdzie mogę je kupić jest dość daleko. Postanowiłam więc zrobić je sama. Tylko jak skoro nie mam gofrownicy?? Przypomniało mi się na szczęście, że posiadam przepis na gofry, które można usmażyć na patelni. Tak więc usmażyłam. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Bardzo proste w wykonaniu. Najlepsze jeszcze ciepłe, z cukrem pudrem, syropem klonowym lub jeśli ktoś woli z bitą śmietaną.
Gofry z patelni (8 szt.)*:

  • 1 jajko
  • 150 ml mleka
  • 115 g mąki
  • ¼ łyżeczka soli
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego


W misce mieszam jajko z mlekiem. Dodaję przesianą mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia, mieszam całość do otrzymania gładkiej masy bez grudek. Następnie dodaję masło, dokładnie mieszam. Gotowe ciasto na gofry odstawiam na ok 20 min.
Po tym czasie smażę gofry. Na suchą (bez tłuszczu), rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powłoką wykładam łyżką ciasto i rozciągam lekko na boku formując placuszki o śr ok 10 cm. Smażę ok 2-3 min na średnim płomieniu, następnie przewracam gofry na drugą stronę i smażę ok 2 min. Podaję ciepłe z ulubionymi dodatkami.
Smacznego
*Przepis pochodzi z programu Jamie'go Oliver'a pt. 'Jamie's Christmas with Bells On'.

Kategorie przepisów