Gofry z patelni

Zdjęcie - Gofry z patelni - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiNaszła mnie ochota na gofry. Niestety do najbliższego punktu gdzie mogę je kupić jest dość daleko. Postanowiłam więc zrobić je sama. Tylko jak skoro nie mam gofrownicy?? Przypomniało mi się na szczęście, że posiadam przepis na gofry, które można usmażyć na patelni. Tak więc usmażyłam. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Bardzo proste w wykonaniu. Najlepsze jeszcze ciepłe, z cukrem pudrem, syropem klonowym lub jeśli ktoś woli z bitą śmietaną.
Gofry z patelni (8 szt.)*:

  • 1 jajko
  • 150 ml mleka
  • 115 g mąki
  • ¼ łyżeczka soli
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego


W misce mieszam jajko z mlekiem. Dodaję przesianą mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia, mieszam całość do otrzymania gładkiej masy bez grudek. Następnie dodaję masło, dokładnie mieszam. Gotowe ciasto na gofry odstawiam na ok 20 min.
Po tym czasie smażę gofry. Na suchą (bez tłuszczu), rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powłoką wykładam łyżką ciasto i rozciągam lekko na boku formując placuszki o śr ok 10 cm. Smażę ok 2-3 min na średnim płomieniu, następnie przewracam gofry na drugą stronę i smażę ok 2 min. Podaję ciepłe z ulubionymi dodatkami.
Smacznego
*Przepis pochodzi z programu Jamie'go Oliver'a pt. 'Jamie's Christmas with Bells On'.

Przepisy z tych kategorii

Scones pszenno-kukurydziane (wytrawne)
1

Scones pszenno-kukurydziane (w…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Shepherd's pie - angielska  zapiekanka pasterska

Shepherd's pie - angielska za…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Cullen skink – szkocka zupa z wędzonego łupacza
1

Cullen skink – szkocka zupa z…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Shortbread, czyli szkockie ciastka maślane

Shortbread, czyli szkockie cia…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Lemon curd – cytrynowy krem do ciast i deserów
2

Lemon curd – cytrynowy krem do…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Mince pies - świąteczne babeczki

Mince pies - świąteczne babecz…

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Przepisy z tych kategorii

Gęsta zupa z małży, czyli clam chowder
1

Gęsta zupa z małży, czyli clam…

alicja w krainie garów alicja w krainie garów
Alicja w krainie garów...

Eggnog - świąteczny poncz jajeczny z whisky
2

Eggnog - świąteczny poncz jaje…

food² food²
Food Square

Rudolph shortbread - ciasteczka maślane w renifery
1

Rudolph shortbread - ciasteczk…

food² food²
Food Square

Mini deser - crumble orzechowe z czekoladą
1

Mini deser - crumble orzechowe…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Full English breakfast, czyli mocarne angielskie śniadanie

Full English breakfast, czyli…

food² food²
Food Square

Scotch broth – szkocki rosół z jagnięciną

Scotch broth – szkocki rosół z…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena