Zatapiane rogaliki
Zawładnęły nami zupełnie..
Najlepsze rogaliki, jakie dotychczas zrobiłam. Zniknęły tego samego dnia
jeszcze ciepłe.. Polecam, naprawdę warte są zachodu J
Przepis wzięłam z tej strony..
Z podanego przepisu wychodzi około 30 rogalików.
Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 10 g suszonych drożdży ¼ szklanki cukru 2 jajka 1/3 szklanki ciepłego mleka 2 łyżki kwaśnej śmietany 120 g roztopionego schłodzonego 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
Dodatkowo: Gęsta konfitura 1 rozmącone jajko 1 łyżka mleka ½ szklanki mąki do podsypania cukier puder do posypania upieczonych rogalików.
Sposób wykonania: Ze wszystkich składników podanych na ciasto zagnieść gładkie i jednolite ciasto. Ja uprościłam sobie tą czynność wyrabiając ciasto w maszynie do chleba.
Z wyrobionego ciasta uformować kulę, oprószyć mąką i owinąć w czystą lnianą lub bawełnianą ściereczkę.
Przygotować dość duży garnek z zimną wodą. Włożyć do niego ciasto zawinięte w ściereczkę. Woda musi w całości przykrywać ciasto.
Gdy ciasto wypłynie ( po około 2 godzinach), wyjąć na posypany blat lub stolnicę mąką, ponownie wyrobić, a następnie podzielić na cztery równe części.
Każdą część rozwałkować na koło o średnicy około 28 – 30 cm i przekroić wzdłuż tak aby powstało 8 równych trójkątów.
Na każdy trójkąt nakładać łyżeczką marmoladę a następnie zawinąć formując rogalik.
Gotowe rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 20 – 30 minut.
Przed wstawieniem do piekarnika rogaliki posmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Po wyjęciu, gdy wystygną posypać cukrem pudrem.
Smacznego :-)
Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 10 g suszonych drożdży ¼ szklanki cukru 2 jajka 1/3 szklanki ciepłego mleka 2 łyżki kwaśnej śmietany 120 g roztopionego schłodzonego 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
Dodatkowo: Gęsta konfitura 1 rozmącone jajko 1 łyżka mleka ½ szklanki mąki do podsypania cukier puder do posypania upieczonych rogalików.
Sposób wykonania: Ze wszystkich składników podanych na ciasto zagnieść gładkie i jednolite ciasto. Ja uprościłam sobie tą czynność wyrabiając ciasto w maszynie do chleba.
Z wyrobionego ciasta uformować kulę, oprószyć mąką i owinąć w czystą lnianą lub bawełnianą ściereczkę.
Przygotować dość duży garnek z zimną wodą. Włożyć do niego ciasto zawinięte w ściereczkę. Woda musi w całości przykrywać ciasto.
Gdy ciasto wypłynie ( po około 2 godzinach), wyjąć na posypany blat lub stolnicę mąką, ponownie wyrobić, a następnie podzielić na cztery równe części.
Każdą część rozwałkować na koło o średnicy około 28 – 30 cm i przekroić wzdłuż tak aby powstało 8 równych trójkątów.
Na każdy trójkąt nakładać łyżeczką marmoladę a następnie zawinąć formując rogalik.
Gotowe rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 20 – 30 minut.
Przed wstawieniem do piekarnika rogaliki posmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Po wyjęciu, gdy wystygną posypać cukrem pudrem.
Smacznego :-)