Placek z jabłkami i budyniem

Placek z jabłkami i budyniem
Zdjęcie - Placek z jabłkami i budyniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Niby proste ciasto z budyniem, a jak smaczne!
W zasadzie ciasta w nim niewiele, za to sporo jabłek i duuuużo! budyniu.
Ma bardzo przyjemne faktury: chrupiąca skorupka ciasta na wierzchu, kruche jabłka, no i budyń, którego jest tak dużo, że każdy gryz ciasta dosłownie rozpływa się w ustach. Budyń ma tu idealną konsystencję - kremowy i taki...hmmm jędrny? jeśli można się tak wyrazić o budyniu :) Jednocześnie kroi się bardzo dobrze. No ideał, a jako budyniowa maniaczka jestem w tym względzie bardzo wybredna :)

Co ważne, całość nie jest zbyt słodka, co pozwala na smakowanie poszczególnych składników, bez przytłaczającego uczucia zasłodzenia.

Gorąco polecam! Tym bardziej, że placek jest bardzo prosty w przygotowaniu.


Zdjęcie - Placek z jabłkami i budyniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
przepis znaleziony na blogu Szczecinianka gotuje, a oryginał znajdziecie na YT, Anielskie Smaki
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła, zimnego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany
  • 2 całe jajka
  • 1 i 1/2 litra mleka
  • 4 torebki budyniu śmietankowego albo waniliowego z cukrem (u mnie śmietankowe, 2 z cukrem, 2 bez)
  • 1 i 1/2 kg jabłek (u mnie ligol, choć mogą być też miękkie odmiany)
Blaszka 25x36 cm

1. Ciasto
W dużej misce wymieszać przesianą mąkę z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. W szklance rozbełtać jajka ze śmietaną i wlać do mąki. Przemieszać składniki widelcem i dodać pokrojone w kostkę masło. Zagnieść całość na jednolite ciasto i wstawić do lodówki na czas przygotowywania jabłek i budyniu.

2. Jabłka
Obrać i pokroić w ćwiartki, a każdą ćwiatkę na trzy części.

3. Budyń
Zagotować litr mleka, a w połowie litra rozpuścić budyniu. Rozczyn wlać na gotujące mleko i mieszać do zgęstnienia całości - ok. 2-3 minut.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu).

4. Formowanie
Połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno, po czym ponakłuwać widelcem. Na cieście ułożyć kawałki jabłek (u mnie rządkami), a następnie wylać na nie budyń. Na koniec rozwałkować drugą część ciasta i położyć na budyniu. Można ponownie ponakłuwać z wierzchu widelcem.
* Ciasto po rozwałkowaniu najlepiej przenosiło mi się w kawałkach, wylepiając brakujące miejsca.

5. Pieczenie
Piec 45-50 minut. Jeśli ciasto zbyt szybko zacznie się rumienić z wierzchu, należy przykryć je papierem do pieczenia. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.


Zdjęcie - Placek z jabłkami i budyniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów