Cytrynowy całusek
- SKŁADNIKI:
- * biszkopty okrągłe - 2 paczki
- * powidła śliwkowe lub marmolada - 100 g
- * budyń waniliowy z cukrem - 2 op
- * cukier - 2 łyżki
- * galaretka cytrynowa - 4 szt
- * masło - 200 g
- * mleko - 500 ml
Mamine ;) ploteczki z ciocią Basią zwykle skutkują przywiezienie do domu kolejnego smakowitego przepisu do wypróbowania.
Zleceniodawca jest … ale dzieło jak zawsze mam wykonać ja , co robię z ogromną przyjemnością i radością z nauczenia się znów czegoś nowego!
Tym razem powstało przepyszne , lekko orzeźwiające ciacho , które jak wszyscy zgodnie przyznali : było pyszne!
Delikatny, a zarazem nie rozpływająco się miękki krem w połączeniu z biszkoptowym ciasteczkiem i soczystą galaretką przyjemnie pieścił podniebienie.
Wygląda niesamowicie efektownie , a zarazem jest niezwykle łatwy do zrobienia!
Zrobi furorę na każdym rodzinnym przyjęciu!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
Blachę ( u mnie wielkość 30×25 ) delikatnie natłuszczamy masłem / lub margaryną.
Biszkopty smarujemy powidłami i sklejamy po 2 szt podstawami do siebie.
Układamy na blasze w równych odstępach ( masło pomoże im „ustać” na miejscu ).
2 galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku , dokładnie mieszamy i odstawiamy do stężenia.
To samo czynimy po ok. 15 minutach z 2 pozostałymi rozpuszczając je jednak w osobnym naczyniu.
Budynie gotujemy na mleku wg. przepisu na opakowaniu dodając 2 łyżki cukru ( dodatkowy cukier możemy śmiało pominąć jeśli wystarczająca jest dla nas słodycz budyniu).
Miękkie masło ucieramy na gładką masę stopniowo dodając wystudzony budyń.
Po wymieszaniu dodajemy tężejące 2 galaretki i wszystko razem dokładnie mieszamy.
Przygotowaną masę delikatnie wylewamy na ułożone biszkopty uważając by ich nie pokręcić ( absolutnie nie zepsuje to smaku , ale efekt wizualny nie będzie już tak zachwycający ).
Wkładamy do lodówki , a po lekkim stwardnieniu zalewamy pozostałymi 2 galaretkami.
Odstawiamy do stężenia.
Zajadamy!
Smacznego!