NAJPROSTSZE MUFFINKI

NAJPROSTSZE MUFFINKI

Takie muffinki można przygotować na śniadanie lub do popołudniowej kawy. Możemy je przygotować w wersji podstawowej - bez dodatków, a po ostudzeniu udekorować dowolnym kremem. Do masy przed pieczeniem można też dodać najprzeróżniejsze smakołyki od bakalii, świeżych lub suszonych owoców po kawałki ulubionej czekolady, nutellę czy na przykład masło orzechowe.
Do muffinek możemy dodać tylko odrobinę dodatków, możemy również "upakować" do nich naprawdę dużą ilość smakowitości, które będą dominować smakiem - wszystko zależy od naszej pomysłowości oraz preferencji smakowych.

Ja wypróbowałam już je w wersji z jagodami (mogą być świeże lub mrożone), z żurawiną i rodzynkami, bakaliami oraz z czekoladą. Dzisiejsze są z czekoladą i masłem orzechowym.

Zdjęcie - NAJPROSTSZE MUFFINKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Najprostsze muffinki SKŁADNIKI:
(porcja na 12 sztuk*)

  • 25 dkg maki
  • 10 dkg cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/3 szklanki oleju
  • ewentualnie ulubione dodatki
Wymieszać w jednej misce wszystkie suche składniki, w drugiej mokre.

Połączyć i dokładnie wymieszać.

Masę rozłożyć do przygotowanych foremek.
Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
* jeśli muffinki będziemy piec z dodatkami, wyjdzie ich trochę więcej niż 12 sztuk Zdjęcie - NAJPROSTSZE MUFFINKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Najprostsze muffinki

Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje:

Kategorie przepisów