Rolada z jabłkami : Listopadowe Wyzwanie Blogerek
Rolady goszczą u mnie nie często, ale to dlatego, że zawsze z duszą na ramieniu wyjmuję je z blachy, by później zabrać się za zwijanie - jak nic innego w kuchni przyprawiają mnie o dreszczyk emocji "uda się/nie uda się" :) Aby zminimalizować ryzyko posiłkuję się sprawdzonymi przepisami i choć do tej pory nie przeżyłam spektakularnej porażki, to jednak rolada każdorazowo pozostaje dla mnie wyzwaniem. I właśnie z tego względu, to jej przygotowania podjęłam się w ramach Listopadowego Wyzwania Blogerek, które dotyczyło wariacji na temat szarlotek. Oba warunku spełnione: jest wyzwanie i jest wariacja :)
Biszkoptowa rolada z jabłkami - wykorzystująca "nieprzetworzone" owoce, a nie prażoną czy gotowaną masę jabłkową - przykuła moją uwagę już jakiś czas temu, ale za każdym razem, gdy zabierałam się za ciasto z jabłkami padało na jabłecznikowe klimaty, jak ostatni placek z budyniem czy jabłecznik serowy. Mogę tylko żałować, że tak się z nim ociągałam :) Ciasto biszkoptowe jest delikatne, mięciutkie i lekkie jak chmurka. No i wyszło idealne - żadnego pęknięcia przy zwijaniu (tak, tak jest ta wewnętrzna satysfakcja ) Do tego kruche, słodkie jabłka. Pycha!
Co istotne, rolada jest mega prosta przygotowania: miksujemy ciasto na biszkopt, a później zalewamy nim ułożone na blasze jabłka. Po upieczeniu od razu zwijamy w roladę i pozostaje tylko niecierpliwie czekać aż przestygnie. Niecierpliwie, bo pachnie obłędnie! Polecam
Poniżej lista Dziewczyn, które uczestniczyły w zabawie. Serdecznie zapraszam na ich blogi!
ORGANIZATORKI :
PAULINA www.mojapasjasmaku.blogspot.com
MARTA www.magicznezyciemarty.blogspot.com
ZAPROSZONE BLOGERKI :
MONIKA www.papryczkaa.blogspot.com
ELA www.szalonapatelnia.blogspot.com
MAGDA www.only-my-simple-kitchen.blogspot.com
GOSIA www.daylicooking.blogspot.com
OLIWIA www.poziomkaikardamon.blogspot.com
IWONA www.izoni-smaki.blogspot.com
JUSTYNA www.niePieprz.pl
RENATA www.gotowanie-jest-latwe.blogspot.com
ELIZA www.pasja-kulinarna.blogspot.com
Składniki przepis z gazetki Ciasta Czytelników 4/2013
- 7 jajek
- 100 g cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 140 g mąki
- 1 łyżka oliwy (u mnie olej)
- 2-3 jabłka (łączna waga 600-700 g przed obraniem)
- cynamon i bułka tarta do posyapania jabłek (odpowiednio: 1 łyżka, 2 łyżki)
- cukier puder do posypania
Forma 25x36cm
1. Przygotować jabłka
Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, a każdą z nich przkroić w na 4 plastry.
Piekarnik rozgrzeać do 180 stopni (160 przy termoobiegu).
2. Przygotować ciasto na biszkopt
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, po czym - ciągle miksując na niskich obrotach - wsypywać stopniowo cukier. Następnie, ciąglę miksując, dodawać po jednym żółtku, a na końcu łyżkę oleju. Do puszystej masy dodać przesianą (koniecznie) mąkę i wymieszać dokładnie szpatułką, by nie było grudek.
3. Pieczenie
Foremkę wyłożoyć papierem do pieczenia i poukładać na niej jabłka (wzdłuż dłuższego boku formy). Następnie obsypać je bułką tartą oraz cynamonem. Na koniec wylać na nie ciasto, równomiernie rozprowadzić, a blachą udrzerzyć lekko o podłogę.
Piec 15-20 minut - najlepiej po 15 minutach sprawdzić patyczkiem, czy upieczona, ewentualnie przetrzymać parę minut dłużej. 4. Formowanie rolady Po upieczeniu wyjąć formę z piekarnika. Na wierzchu położyć lnianą ściereczkę, po czym odwrócić formę do góry nogami, by biszkopt "wypadł" na stół mając ściereczką pod spodem. Blachę podnieść i odłożyć, a przy pomocy ściereczki zwinąć roladę. Ja swoją roladę pozostawiłam do całkowitego przestudzenia na kratce - od spodu wciąż była na ściereczce, więc bez problemu można było ją przetransportować.