Kiedyś już robiłam bajaderki. Raz. Miałam 6 lat i w zerówce samodzielnie robiliśmy czekoladowe kulki dla naszych mam na Dzień Matki :) Tym razem zrobiłam bajaderkę w prostokątnej formie, na herbatnikowym spodzie.
Dawniej ze smutkiem przyjmowałam wiadomość, że sernik, który moja mama ma zrobić będzie pieczony, a nie mój ulubiony, na zimno. Teraz sama z wielką ochotą podwijam rękawy, zakładam mój fartuszek w paski, wyciągam malakser i robię sernik. A potem obserwuję jak zaczyna się złocić i rumienić w piekarniku. I w końcu razem z innymi z niecierpliwością czekam aż ostygnie i będę mogła pochłonąć kremowy, puszysty i wilgotny kawałek pieczonego sernika.
Tegoroczne pierniczenia rozpoczęłam dość późno i od szybkiego, całkiem łatwego w przygotowaniu, pieczonego w blaszce, szwajcarskiego piernika Basler Lackerli. Mocno miodowy, z dużą zawartością migdałów i kandyzowanych skórek, idealny na ostatnią chwile. Jego przygotowanie zajmuje jedynie 30 min, a smakiem dorównuje najlepszym piernikom długo leżakującym.
Dla naszych bliskich i przyjaciół co roku przygotowuję słodkie drobiazgi. Mam w tym wielką przyjemność. Staram się by za każdym razem było to coś innego, coś nowego. W tym roku to małe czekoladki marcepanowe, skrywające w swym wnętrzu orzech laskowy, całość w pysznej, gorzkiej czekoladzie. Jak co roku mam nadzieję, że razem z tymi czekoladkami podaruję innym radość, a prezent będzie wyjątkowy i smaczny.
Smak chałwy zdecydowanie w nim dominuje - jest mocno wyczuwalny w samej masie serowej i polewie. I choć przyznam, że za samą chałwą nie przepadam, tak w tym serniku zasmakowałam. Jego ogromnym aututem jest konsystencja - cudownie kremowa. Być może to przez kąpiel wodną, w której piekł się sernik, ale nigdy nie jadłam tak delikatnej, kremowej, niemal aksamitnej masy serowej - dosłownie rozpływa się w ustach!
Waniliowy, kremowy sernik ze spodem z korzennych ciasteczek, brzoskwiniami i polewą z białej czekolady. Delikatny i pyszny - od pewnej osoby usłyszałam, że najlepszy, jaki jadła w życiu. O czymś to świadczy;D Ja też byłam nim zachwycona, bo smakował naprawdę wyśmienicie!
Wreszcie go upiekłam. Ponieważ w tym roku postawiłam na pierniki nie mogło zabraknąć na mojej liście tego najbardziej chwalonego. Ciasto jest rzeczywiście niesamowite. A jednocześnie mało skomplikowane bo co to za problem zmieszać składniki i odstawić je na 5 tygodni a potem tylko upiec blaty i przełożyć je powidłami. Nic prostszego a smak fantastyczny
Dziś miałam ochotę zrobić coś słodkiego, a zarazem rozgrzewającego - więc pomyślałam może śliwki w rumie do tego wasza ulubiona czekolada i gotowe. Zazwyczaj wszędzie można kupić śliwki suszone, ale są w gorzkiej czekoladzie - której smakoszem nie jestem :-) W dodatku to świetny pomysł na prezent...
Chyba po raz pierwszy robiłam roladę z kakaowym biszkoptem. Bałam się, że ciasto nie będzie takie plastyczne ale okazało się, że do zwinięcia jest tak samo łatwe. Tym razem zrobiłam masę na bazie masła bo rolada z kremem maślanym jest dla mnie wspomnieniem z dzieciństwa a już tak dawno jej nie robiłam, że zdążyłam zatęsknić za jej smakiem.