Czekoladki marcepanowe z orzechami
Boże Narodzenie to dla mnie wyjątkowe święta. Przyznam, że czekam na nie z niecierpliwością już od listopada. Wtedy lubię, gdy za oknem pada śnieg, jest mróz, a w domu choinka, blask świec i cudowne aromaty unoszące się z kuchni. I niczym małe dziecko lubię też prezenty. Miło je dostawać, ale równie miło dawać. Dla naszych bliskich i przyjaciół co roku przygotowuję słodkie drobiazgi. Mam w tym wielką przyjemność. Staram się by za każdym razem było to coś innego, coś nowego. W tym roku to małe czekoladki marcepanowe, skrywające w swym wnętrzu orzech laskowy, całość w pysznej, gorzkiej czekoladzie. Jak co roku mam nadzieję, że razem z tymi czekoladkami podaruję innym radość, a prezent będzie wyjątkowy i smaczny.
Czekoladki marcepanowe z orzechami laskowymi
Składniki:
- 30 sztuk orzechów laskowych
- 200 g masy marcepanowej
- 20 g cukru pudru
- 1 łyżka amaretto
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno
- mielone orzechy do dekoracji (opcjonalnie)
Wykonanie: Orzechy laskowe wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 minut w temperaturze 200 stopni C. Następnie ściągamy z nich błonkę. Masę marcepanową zagniatamy z amaretto i cukrem pudrem. Wałkujemy, dzielimy na 30 części. Każdy orzech otulamy porcją masy i formujemy kulki. Czekoladę wraz z olejem roztapiamy w kąpieli wodnej i zatapiamy w niej każdą z kulek. Odkładamy na papier do pieczenia do zastygnięcia czekolady. Możemy posypać czekoladki mielonymi orzechami.
Przepis na 30 sztuk/ 4-6 osób Czas : 30 minut (pieczenie 10 minut, przygotowanie 20 minut.)