Słodka sobota #51: Marshmallows brownies

Słodka sobota #51: Marshmallows brownies
Zdjęcie - Słodka sobota #51: Marshmallows brownies - Przepisy kulinarne ze zdjęciami































Historia jedzenia zna wiele przypadków w których rewolucyjne potrawy powstały zupełnie przez przypadek. Nie bez powodu mówi się, że potrzeba jest matką wynalazków.
Mieliśmy z Pawłem ogromną potrzebę zaspokojenia czekoladowego głodu. Dodatkowo tego samego dnia, dostaliśmy od jego młodszego brata karton pełen czekolady. Od kiedy stał się pełnoletni regularnie oddaje krew, a dzięki temu dostarcza nam dużo czekolady, którą otrzymuje w nagrodę :) Wiedziałam, że upiekę coś czekoladowego, nie wiedziałam jednak jeszcze co to będzie. Wtedy w szafce znalazłam otwartą paczkę z uroczymi, słodkimi piankami zwanymi marshmallows. I tak powstało pyszne brownies..które zniknęło z pola widzenia z prędkością światła. Masa z piankami jest dosyć słodka, ale w towarzystwie gorzkiej czekolady smaki są odpowiednio zrównoważone. Pisząc tę notkę odczuwam czekoladową tęsknotę za tym brownies. Chyba upiekę drugą porcję :)
Marshmallows brownies
/forma o wymiarach 20 cm x 20 cm

Brownies :
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • 60 g mąki pszennej
  • 90 g cukru
  • jajko
Masa z marshmallows:
  • 150 g masła
  • 6 łyżek mleka
  • 60 g pianek marshmallows + 5 pianek do ozdoby
  • 90 g cukru
  • 90 g gorzkiej czekolady
  • czekoladowe groszki do ozdoby
  1. W rondelku rozpuszczamy 100 g masła i 100 g czekolady. Gotową masę odstawiamy do przestygnięcia. Jajko ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej wlewamy masę czekoladową i całość miksujemy. Następnie cały czas miksując przesiewamy mąkę.
  2. Gdy składniki się połączą przelewamy masę do kwadratowej formy wysmarowanej odrobiną masła. Spód ciasta pieczemy przez 30 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczone brownies wyciągamy z piekarnika i zostawiamy w formie.
  3. Masło, mleko oraz cukier łączymy i podgrzewamy w rondelku, na małym ogniu. Gdy składniki się rozpuszczą dodajemy posiekaną czekoladę oraz pianki marshmallows. Masę gotujemy przez ok. 8 minut, cały czas mieszając.
  4. Po tym czasie wylewamy nadzienie na czekoladowy spód i dekorujemy ciasto piankami i czekoladowymi groszkami. Brownies chłodzimy w lodówce przez minimum godzinę. Przed podaniem kroimy na kwadraty.
Tosia

Kategorie przepisów