Kruche gwiazdki na choinkę
Z góry przepraszam za złą jakość zdjęcia, ale aparat mi się "posypał" i ostatnio wszystkie zdjęcia zmuszona jestem robić telefonem komórkowym, niestety...
Poniższe gwiazdki wyglądają fenomenalnie i wspaniale smakują - moi synkowie zjedli całą blachę ;) Z 1 porcji wychodzą prawie 2 blachy takich oto malutkich gwiazdek, jak na zdjęciu. Do barwienia polecam barwniki spożywcze firmy Wilton - lepszych nie spotkałam. Można także zabarwić domowymi sposobami, np. sokiem z buraczków lub kakao. Znacie jakieś inne sposoby barwienia żywności?
Kruche gwiazdki na choinkę
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 5 żółtek (białka można zamrozić! i zrobić z nich później bezy)
- 1 opakowanie masła lub margaryny
- 5 łyżek śmietany 12% lub 18%
- 2 łyżki kakao (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- barwniki spożywcze, sok z buraczków lub kakao
Wszelkie składniki na ciasto (mąka, żółtka, cukier puder, śmietana, miękkie masło, proszek do pieczenia) zagnieść na stolnicy. Ciasto powinno bardzo łatwo odchodzić od ręki - jeśli tak nie jest, dodać mąki. Podzielić ciasto na kilka części i zabarwić je, zagnieść. Włożyć poszczególne części ciasta do zamrażalnika (owinięte w folię) na 1 godzinę.
Stolnicę podsypać mąką, ciasto rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm i wykrawać gwiazdki (lub inne rzeczy!). Piec w 180'c (bez termoobiegu) przez około 40 minut (sprawdzić patyczkiem, czy już OK, jeśli nie, dopiec).