Kruche gwiazdki na choinkę

Kruche gwiazdki na  choinkę

Z góry przepraszam za złą jakość zdjęcia, ale aparat mi się "posypał" i ostatnio wszystkie zdjęcia zmuszona jestem robić telefonem komórkowym, niestety...

Poniższe gwiazdki wyglądają fenomenalnie i wspaniale smakują - moi synkowie zjedli całą blachę ;) Z 1 porcji wychodzą prawie 2 blachy takich oto malutkich gwiazdek, jak na zdjęciu. Do barwienia polecam barwniki spożywcze firmy Wilton - lepszych nie spotkałam. Można także zabarwić domowymi sposobami, np. sokiem z buraczków lub kakao. Znacie jakieś inne sposoby barwienia żywności?

Kruche gwiazdki na choinkę

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 5 żółtek (białka można zamrozić! i zrobić z nich później bezy)
  • 1 opakowanie masła lub margaryny
  • 5 łyżek śmietany 12% lub 18%
  • 2 łyżki kakao (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • barwniki spożywcze, sok z buraczków lub kakao

Wszelkie składniki na ciasto (mąka, żółtka, cukier puder, śmietana, miękkie masło, proszek do pieczenia) zagnieść na stolnicy. Ciasto powinno bardzo łatwo odchodzić od ręki - jeśli tak nie jest, dodać mąki. Podzielić ciasto na kilka części i zabarwić je, zagnieść. Włożyć poszczególne części ciasta do zamrażalnika (owinięte w folię) na 1 godzinę.

Stolnicę podsypać mąką, ciasto rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm i wykrawać gwiazdki (lub inne rzeczy!). Piec w 180'c (bez termoobiegu) przez około 40 minut (sprawdzić patyczkiem, czy już OK, jeśli nie, dopiec).

Zdjęcie - Kruche gwiazdki na  choinkę - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów