Gdy piernik się nie uda...

Gdy piernik się nie uda...

Nie mam szczęścia do pierników. Zeszłoroczny eksperyment z piernikiem z jabłkami zakończył się spektakularnym zakalcem. W tym roku upiekłam piernik na piwie wg przepisu z jednej z książek kucharskich. Z tym samym efektem.
Niektóre zakalce są smaczne. Na przykład czekoladowe. Ale ten zdecydowanie nie był pyszny...
Na szczęście na blogu Kocham Gary natrafiłam na przepis na bajaderkę. Pozwoliło mi to recyklingowac nie tylko wspomnianego zakalca, ale też (jak najbardziej udane) resztki ciasta korzennego po wycięciu gwiazdek do ciasta z gwiazdką.

Kiedyś już robiłam bajaderki. Raz. Miałam 6 lat i w zerówce samodzielnie robiliśmy czekoladowe kulki dla naszych mam na Dzień Matki :)
Tym razem zrobiłam bajaderkę w prostokątnej formie, na herbatnikowym spodzie.

Przepis można dowolnie modyfikować w zależności od tego, co akurat mamy w domu. Można użyć praktycznie każdego ucieranego ciasta, herbatniki, dowolny kwaskowaty dżem, bakalie itp. :)

PS Na moim zdjęciu polewa kakaowa spływa z ciastek, bo dodałam za dużo wody (pomyliłam łyżki z łyżeczkami :P)

Zdjęcie - Gdy piernik się nie uda... - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
BAJADERKA
ok. 1 kg ciasta (może być zakalec),
ok. 150g zwykłych herbatników + trochę do wyłożenia spodu foremki,
10 łyżek mleka,
10 łyżek cukru (lub mniej, jeśli ciasto jest słodkie – ja dałam 5 łyżek),
1 opakowanie cukru wanilinowego,
2 łyżki gorzkiego kakao,
300g kwaskowatego dżemu (u mnie dżem porzeczkowy i wiśniowy),
2-3 łyżki rumu (lub innego alkoholu np. wiśniówki),
2 garście rodzynek,
2 garście płatków migdałowych,
1-2 garście posiekanych orzechów włoskich

polewa kakaowa:
14 łyżeczek (czyli 7 łyżek) wody,
14 łyżeczek (czyli 7 łyżek) cukru,
2-3 łyżki kakao

Ciasto i herbatniki pokruszyć. Można zostawić trochę większych kawałków, żeby uzyskać ciekawszy efekt.
Mleko, cukier, cukier wanilinowy i kakao podgrzać, mieszając, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia i nieco przestudzić.
Do pokruszonego ciasta dać pozostałe składniki, wlać masę kakaową i dokładnie wymieszać. Powinna powstać gęsta masa.
Formę (u mnie 25 30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę herbatników. Na herbatniki wyłożyć masę i dokładnie wyrównać powierzchnię.

Przygotować polewę kakaową: Wszystkie składniki rozpuścić na małym ogniu i zagotować. Gotować kilka minut, aż nieco zgęstnieje. Lekko przestudzić i polać ciasto.

Formę z ciastem włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Kategorie przepisów