Basler Lackerli
Tegoroczne pierniczenia rozpoczęłam dość późno i od szybkiego, całkiem łatwego w przygotowaniu, pieczonego w blaszce, szwajcarskiego piernika Basler Lackerli. Mocno miodowy, z dużą zawartością migdałów i kandyzowanych skórek, idealny na ostatnią chwile. Jego przygotowanie zajmuje jedynie 30 min, a smakiem dorównuje najlepszym piernikom długo leżakującym. Polecam tym, który tak jak ja mimo braku czasu pragnął przygotować wyborny świąteczny przysmak.
Basler Lackerli:
- 550 g mąki pszennej
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 500 g płynnego miodu
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 500 g obranych migdałów, posiekanych
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej
- 2 łyżki cherry brandy lub likieru cytrynowego
Do dużej miski przesiewam mąkę z cynamonem, przyprawą do piernika i sodą oczyszczoną. Dodaję migdały, kandyzowaną skórkę i likier, mieszam. W rondelku umieszczam miód i cukier, podgrzewam na średnim płomieniu do czasu całkowitego rozpuszczenia cukru, odstawiam do lekkiego przestudzenia. Przestudzony miód dodaję do sypkich produktów, miksuję całość na gęstą i klejącą masę. Gotową masę przekładam na blachę (ok 35x35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzam na grubość ok 1 cm (pomagałam sobie sylikonową szpatułką). Piekę w 180 st ok 20 min. Upieczone i jeszcze ciepłe ciasto smaruję lukrem i kroję na kwadraty. Wystudzony piernik przekładam do szczelnie zamykanej puszki, do której wkładam też kawałek jabłka aby przyspieszyć mięknięcie piernika.
Smacznego
*Przepis pochodzi stąd.