Pierniczki (bez leżakowania)

Pierniczki (bez leżakowania)
Wszyscy piekli pierniczki już dawno, a mnie nie udało się za nie zabrać w odpowiednim czasie. Nie znaczy to jednak, że pozwolę, by w moim domu się one nie pojawiły w ogóle. Pierniczki to jeden z głównych składników fundamentu atmosfery świąt Bożego Narodzenia, tylko teraz smakują tak wybornie, szczególnie te upieczone własnoręcznie.

Jeśli tak jak ja, jesteście zapracowani po szyję i przez to nie mieliście czasu na upieczenie pierniczków wcześniej, ten przepis na pewno Wam się spodoba. Pierniczki wspaniale smakują zarówno upieczone miesiąc przez świętami, jak i tuż przed nimi, są pachnące i mięciutkie, a moje dodatkowo kryją małą niespodziankę.

Zdjęcie - Pierniczki (bez leżakowania) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 800-850g mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 400g miodu
  • 3 duże jajka
  • 125g masła
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1i1/2 łyżeczki amoniaku
  • 3 łyżki mleka
  • 2 opakowania polewy czekoladowej (biała i ciemna), ja wykorzystałam polewę w pastylkach Helio, masa marcepanowa, posiekane suszone owoce, konfitura itp. – jako nadzienie pierniczków
  • 5 łyżeczek przyprawy do piernika – poniżej przepis na przygotowanie własnej przyprawy

na przyprawę do piernika:

  • 1-2 łyżeczki goździków
  • łyżeczka ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu
  • 1/2 łyżeczki anyżu
  • 2-3 gwiazdki anyżu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej (najlepiej świeżo utartej)
  • 2,5 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/3 łyżeczki ziaren kolendry

Przygotowanie:

  • Składniki przyprawy do piernika w ziarnach utłuc w moździerzu lub zmielić w młynku. Połączyć ze sproszkowanymi składnikami i wymieszać. Przechowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu. Używać tak samo, jak gotowej
  • Miód zagotować z przyprawą do piernika. Dodać cukier i podgrzewać aż się rozpuści. Następnie włożyć do masy masło i zdjąć z ognia. Mieszać przez chwilę, by masło się rozpuściło. Odstawić do schłodzenia.
  • Do chłodnego miodu dodać jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wyrobić ciasto przypominające konsystencją plastelinę.
  • Na koniec dodać amoniak rozpuszczony w letnim mleku i dobrze wyrobić.
  • W razie potrzeby podsypać mąką.
  • Ciasto zawinąć w folię i odstawić do lodówki na noc.
  • Schłodzone ciasto wałkować na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok 3mm.
  • Połowę posmarować wodą, rozłożyć do kilka centymetrów po kilka pastylek czekolady i przykryć drugą połową ciasta. Lekko docisnąć i wykrawać pierniczki foremkami pilnując, by nadzienie było wewnątrz ciastka.
  • Pierniczki piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 8-10 minut. Pierniczki są gotowe, gdy wyraźnie urosną. Nie należy wydłużać czasu pieczenia, ponieważ staną się twarde.
  • Ostudzone pierniczki dowolnie udekorować. Moje ascetycznie zanurzyłam w gęstym lukrze z cukru pudru i wody z kroplą aromatu migdałowego.

Smacznego !

Kategorie przepisów