Pierniczki (bez leżakowania)
Wszyscy piekli pierniczki już dawno, a mnie nie udało się za nie zabrać w odpowiednim czasie. Nie znaczy to jednak, że pozwolę, by w moim domu się one nie pojawiły w ogóle. Pierniczki to jeden z głównych składników fundamentu atmosfery świąt Bożego Narodzenia, tylko teraz smakują tak wybornie, szczególnie te upieczone własnoręcznie.
Jeśli tak jak ja, jesteście zapracowani po szyję i przez to nie mieliście czasu na upieczenie pierniczków wcześniej, ten przepis na pewno Wam się spodoba. Pierniczki wspaniale smakują zarówno upieczone miesiąc przez świętami, jak i tuż przed nimi, są pachnące i mięciutkie, a moje dodatkowo kryją małą niespodziankę.
Składniki:
- 800-850g mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 400g miodu
- 3 duże jajka
- 125g masła
- 3 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1i1/2 łyżeczki amoniaku
- 3 łyżki mleka
- 2 opakowania polewy czekoladowej (biała i ciemna), ja wykorzystałam polewę w pastylkach Helio, masa marcepanowa, posiekane suszone owoce, konfitura itp. – jako nadzienie pierniczków
- 5 łyżeczek przyprawy do piernika – poniżej przepis na przygotowanie własnej przyprawy
na przyprawę do piernika:
- 1-2 łyżeczki goździków
- łyżeczka ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu
- 1/2 łyżeczki anyżu
- 2-3 gwiazdki anyżu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej (najlepiej świeżo utartej)
- 2,5 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1/3 łyżeczki ziaren kolendry
Przygotowanie:
- Składniki przyprawy do piernika w ziarnach utłuc w moździerzu lub zmielić w młynku. Połączyć ze sproszkowanymi składnikami i wymieszać. Przechowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu. Używać tak samo, jak gotowej
- Miód zagotować z przyprawą do piernika. Dodać cukier i podgrzewać aż się rozpuści. Następnie włożyć do masy masło i zdjąć z ognia. Mieszać przez chwilę, by masło się rozpuściło. Odstawić do schłodzenia.
- Do chłodnego miodu dodać jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wyrobić ciasto przypominające konsystencją plastelinę.
- Na koniec dodać amoniak rozpuszczony w letnim mleku i dobrze wyrobić.
- W razie potrzeby podsypać mąką.
- Ciasto zawinąć w folię i odstawić do lodówki na noc.
- Schłodzone ciasto wałkować na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok 3mm.
- Połowę posmarować wodą, rozłożyć do kilka centymetrów po kilka pastylek czekolady i przykryć drugą połową ciasta. Lekko docisnąć i wykrawać pierniczki foremkami pilnując, by nadzienie było wewnątrz ciastka.
- Pierniczki piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 8-10 minut. Pierniczki są gotowe, gdy wyraźnie urosną. Nie należy wydłużać czasu pieczenia, ponieważ staną się twarde.
- Ostudzone pierniczki dowolnie udekorować. Moje ascetycznie zanurzyłam w gęstym lukrze z cukru pudru i wody z kroplą aromatu migdałowego.
Smacznego !