American pie

American pie
Zdjęcie - American pie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Prośbę bym zrobiła typowo amerykański placek z owocami słyszałam nie jeden raz. Teraz żałuję, że trzeba było mnie tyle prosić! Kruche ciasto wyszło rewelacyjne i nic bym w nim nie zmieniła. Nie mogę się już doczekać owoców sezonowych, aby zrobić pie ze świeżymi truskawkami, czy rabarbarem. Tego typu placki kojarzą mi się ze słynną sceną z filmu American Pie, więc nie chciałabym by ktoś potraktował moje ciasto w sposób niczym główny bohater:) Wolałabym by kojarzono je np. z Misiem Yogi, który namiętnie podkradał takie placki turystom podczas pikników. Nieważne jakie macie skojarzenia z tym ciastem, ważne, że jest pyszne i jestem przekonana, że każdemu by smakowało. Dlatego zachęcam was do zrobienia American pie.

Zdjęcie - American pie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Scena z filmu American Pie

American pie - placek z owocami leśnymi i jabłkami
*Przepis na placek o średnicy 23 cm.
Ciasto:
300 g pszennej mąki
110 g cukru pudru
2 żółtka
185 g masła
3 łyżki wody
Nadzienie:
650 g jabłek ( u mnie 2 duże)
450 g owoców leśnych ( użyłam mrożonych: wiśni, jagód, porzeczek i truskawek)
4-5 łyżek miodu lub cukru ( owoce są kwaśne)
łyżeczka cynamonu
łyżka mąki
łyżka wody
+
łyżka wody
łyżka brązowego cukru

1.Przygotowanie ciasta:
Połącz mąkę, cukier puder oraz posiekane na kawałki masło. Dodaj żółtka oraz 3 łyżki wody, wyrabiaj ciasto formując kulę. Gotowe podziel na 2 części, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie należy wyjąć jedną kule ciasta, rozwałkować na placek o średnicy ok. 23 cm, przełożyć na formę do tarty i włożyć na kolejne 30 minut.
2.Przygotowanie nadzienia:
Ze względu na porę roku użyłam owoców mrożonych. Jabłka obieramy i kroimy na drobną kostkę. Owoce gotujemy z cukrem około 10 minut, pod koniec gotowania dodajemy cynamon. Powstały syrop odlewamy do rondelka i podgrzewamy. Łyżkę mąki mieszamy trzepaczką z łyżką wody, gdy syrop zacznie wrzeć, bierzemy 2 łyżki i łączymy je z miksturą. Całość mieszamy i wlewamy do gotującego się soku, podgrzewamy przez kilka minut na małym ogniu. Gotowy sos łączymy z owocami i studzimy.
Pieczenie placka:
Wystudzone owoce przekładamy do formy na tartę wyłożoną połową ciasta. Pozostałą część ciasta wałkujemy na pergaminie tworząc koło o średnicy formy. Przekładamy ostrożnie przy pomocy pergaminu na górę tarty tworząc "daszek". Na środku nakłuwamy ciasto w czterech miejscach, smarujemy pędzelkiem wodą i posypujemy brązowym cukrem.
American pie pieczemy w 190 stopniach przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut. Placek kroimy po wystudzeniu.


Tosia

Kategorie przepisów