Znalazło się w niej między innymi ulubione ostatnio przeze mnie mango i kiwi. Do tego pomarańcza, banan i pestki granatu. Całość doprawiona delikatnym sosem na bazie jogurtu greckiego i soku ananasowego. Polecam.
Dobrej jakości szynka dojrzewająca nie potrzebuje zbyt wielu dodatków, najlepiej sprawdzą się więc takie, które podkreślą jej wyjątkowy smak. Koper włoski, który jest dość intensywnym warzywem, fantastycznie uzupełni się tutaj jako dodatek w towarzystwie jajka i rukoli. Całości dopełnia aromatyczny olej, świeżo zmielony pieprz oraz gruba sól morska.
Dzisiaj proponuję doskonałe połączenie słodkiego melona z serem pleśniowym. Całość ułożona na sałacie i posypana pestkami granatu. Kropką nad i jest oczywiście sos. Taka sałatka jest doskonałą przekąską lub też lekką kolacją.
Sałatka z figami i mozzarellą to jedno z moich ulubionych połączeń. Rewelacyjna w smaku i wyglądzie. Zdrowa i lekka. Figi to wspaniałe, pyszne owoce zawierające witaminę C, wit. z gr.B, potas, magnez wapń, fosfor, cynk i związki bioaktywne jak karetenoidy i polifenole. To doskonałe żródło błonnika.
Oczywiście, jak myślę o selerze konserwowym, to przed oczyma widzę kolejne sałatki… Choć najczęściej taka sałatka z selera konserwowego to dorzucone po prostu to, co mam w lodówce lub w szafce i odpowiednio doprawione i już…:) Dobrze, że zaczęłam te wszystkie przepisy jakoś utrwalać na blogu, bo często to są sałatki na potrzebę chwili i trudno sobie potem przypomnieć co która zawierała… A jak jest na blogu, to można zawsze dokładnie ją odtworzyć a dodatkowo może ktoś jeszcze skorzysta z przepisu… same zalety…
Na słodko, na ostro , z mięsem i wegetariańskie - jest wiele rodzajów ,a każda z nich inna. Sałatki, bo o nich mowa sprawdzą się nie tylko jako szybka i zdrowa przekąska w ciągu dnia, ale również pożywne śniadanie czy oryginalna kolacja.
Jako pierwszy przepis w tym roku postanowiłam przedstawić Wam lekką sałatkę, będzie to sałatka z tuńczykiem i kaszą gryczaną. (...) Tym razem połączyłam kaszę z czerwoną fasolą i tuńczykiem. Chciałam dodać ogórki konserwowe ale akurat mi się skończyły i dlatego dodałam paprykę konserwową.
Zaproponowałam więc niedawno lekkie odchudzenie świątecznego stołu, przy okazji wprowadzające świeże, wiosenne warzywa do menu wielkanocnego. Od tego czasu sałatka ziemniaczana ze słonecznikiem towarzyszy nam w każde święta, a ziemniaki z chrupiącymi dodatkami wszystkim przypadły do gustu.
Warstwowe sałatki wyglądają bardzo efektownie i ładnie prezentują się na stole. Ta, którą dziś proponuję, została zrobiona na bazie tuńczyka i jajek. Smaku i koloru nadają także kukurydza, papryka i marynowane pieczarki. Sałatka nie należy niestety do niskokalorycznych, ale... jest bardzo smaczna i sycąca ;)
Sałatka świąteczna jajeczno-pieczarkowa jest przygotowywana w moim domu od lat. Bardzo wpisuje się w klimat Świąt Wielkanocnych dzięki jajkom, które są jednym z dwóch głównych składników sałatki. Podsmażane na maśle pieczarki, chrupiące korniszony i pachnąca natka pietruszki to składniki idealne łączące się z jajkami. T
Miąższ arbuza kroimy w kostkę, usuwamy pestki. Rzodkiewki kroimy w plasterki, cebulę, suszone pomidory i natkę pietruszki drobno siekamy. Mieszamy wszystkie składniki. Ocet mieszamy z solą, cukrem i pieprzem. Mieszamy. Sos dodajemy do sałatki...