Sałatka z grillowaną cukinią, ziemniaczkami i czereśniami
Pyszna sałatka z orzeźwiającą nutą czereśni i sycącymi grillowanymi warzywami.
Sałatka z grillowaną cukinią, ziemniaczkami, czereśniami i sosem czosnkowo-koperkowym / porcja dla 2 osób/ - garść sałaty - świeże listki bazylii - garść czereśni - 4 większe młode ziemniaki - 1 mała cukinia - 1 duży pomidor malinowy - 1/3 pęczka rzodkiewki - 2 łyżki oliwy - 1 łyżeczka posiekanych ziół: oregano i tymianek - garstka kiełków brokuła (można zastąpić kiełkami lucerny, soczewicy, rzodkiewki) sos: - 2 łyżki majonezu - 2 łyżki jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka posiekanego świeżego koperku - 1 ząbek czosnku - sól, pieprz Wszystkie warzywa i owoce myjemy. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie ok. 20 minut (do miękkości). Po tym czasie odlewamy je z wody, studzimy i kroimy w grube plastry. Czereśnie pozbawiamy pestek, rzodkiewkę i cukinię kroimy w krążki, pomidora na grubsze półplasterki. Oliwę rozgrzewamy na patelni grillowej, wkładamy krążki cukinii i ziemniaków, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Opiekamy z dwóch stron na złoty kolor. Do miski wkładamy kawałki sałaty, listki bazylii, kiełki, pokrojonego pomidora, rzodkiewkę, czereśnie, zgrillowaną cukinię i ziemniaczki. W miseczce mieszamy jogurt wraz z majonezem, dodajemy posiekany koperek oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dokładnie mieszamy. Polewamy wierzch sałatki sosem. Smacznego!
Bądź na bieżąco, śledź Waniliową na facebooku :) ______________________________♥____________________________
Sałatka z grillowaną cukinią, ziemniaczkami, czereśniami i sosem czosnkowo-koperkowym / porcja dla 2 osób/ - garść sałaty - świeże listki bazylii - garść czereśni - 4 większe młode ziemniaki - 1 mała cukinia - 1 duży pomidor malinowy - 1/3 pęczka rzodkiewki - 2 łyżki oliwy - 1 łyżeczka posiekanych ziół: oregano i tymianek - garstka kiełków brokuła (można zastąpić kiełkami lucerny, soczewicy, rzodkiewki) sos: - 2 łyżki majonezu - 2 łyżki jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka posiekanego świeżego koperku - 1 ząbek czosnku - sól, pieprz Wszystkie warzywa i owoce myjemy. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie ok. 20 minut (do miękkości). Po tym czasie odlewamy je z wody, studzimy i kroimy w grube plastry. Czereśnie pozbawiamy pestek, rzodkiewkę i cukinię kroimy w krążki, pomidora na grubsze półplasterki. Oliwę rozgrzewamy na patelni grillowej, wkładamy krążki cukinii i ziemniaków, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Opiekamy z dwóch stron na złoty kolor. Do miski wkładamy kawałki sałaty, listki bazylii, kiełki, pokrojonego pomidora, rzodkiewkę, czereśnie, zgrillowaną cukinię i ziemniaczki. W miseczce mieszamy jogurt wraz z majonezem, dodajemy posiekany koperek oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dokładnie mieszamy. Polewamy wierzch sałatki sosem. Smacznego!
Bądź na bieżąco, śledź Waniliową na facebooku :) ______________________________♥____________________________